Nickyho rodina jako pocta Wintonovi exkluzivně na webu ČT

Praha – Sir Nicholas Winton dnes slaví sto páté narozeniny. K této příležitosti se na pultech knihkupců objeví také kniha jeho dcery, která v ní boří nejrozšířenější pověru, že sám Nicholas Winton o záchraně stovek dětí z protektorátu po skončení války nikdy na veřejnosti nepromluvil. Zachránce víc než šesti stovek židovských dětí letos z rukou prezidenta dostane Řád bílého lva. Miloš Zeman pozval sira Wintona na slavnostní ceremoniál 28. října, kde si řád na Pražském hradě převezme. V úterý 20. května odvysílá program ČT2 ve 21:50 hod. dokument Nickyho rodina. Díky pochopení producenta a režiséra snímku Mateje Mináče bude snímek následujících 24 hodin exkluzivně přístupný pro přehrání i v iVysílání České televize.

„Nikdy jsem si nemyslel, že můj čin, který jsem před sedmdesáti lety udělal, bude mít takovou odezvu a takový vliv,“ říká sám Nicholas Winton, který ten skutek za výjimečný nepovažuje. Ne tak ostatní, kteří ho naopak vyzdvihují a snaží se, aby se o Wintonově altruismu dozvěděl pokud možno celý svět. Třeba jako slovenský režisér snímku Nickyho rodina Matej Mináč - netočil o něm poprvé.

Mináč Wintonův příběh připomněl v už roce 1999 filmem Všichni moji blízcí a posléze v roce 2002 životopisným snímkem Síla lidskosti - Nicholas Winton. Ostatně, tenhle film díky vzdělávacímu projektu viděly tisíce dětí, které se nato rozhodly jít ve Wintonových stopách a udělat něco společnost. A před třemi lety přišel Matej Mináč s Nickyho rodinou. Na Wintonův příběh narazil náhodou při četbě knihy, ze které mu prý stačily dva odstavce, aby se pro budoucí film nadchnul…

Nickyho rodina je sice hraná, jedná se ale o rekonstrukce dobových událostí a nabízí svědectví i pozdější osudy některých „Wintonových dětí“.