Peter Gabriel naservíruje Ostravě předkrm, hlavní chod i dezert

Ostrava - Anglický hudebník Peter Gabriel, který se proslavil jako lídr rockové skupiny Genesis, poté jako sólový umělec a hudební experimentátor, vystoupí dnes v Ostravě. Jde o pokračování jeho evropského turné, které věnoval pětadvacátému výročí vydání svého stěžejního alba s názvem So. Po loňském mimořádně úspěšném a kritiky oceňovaném koncertě v Praze si turné rozšířil právě o Ostravu, kde chystá předvést jeho obdobu.

Tak jako na ostatních koncertech turné Back to Front bude Gabriela doprovázet původní kapela z alba So, které vyšlo v roce 1986 a stalo se jednou z nejdůležitějších desek tohoto období. Písnička Sledgehammer patří k největším hitům všech dob. A deska, kterou kritici oceňují jako výjimečný globální pop, byla zásadní i pro něho.

„Albem So skončily všechny moje úvahy o sobě jako o kultovním umělci na hraně hudebního mainstreamu. Možnost stáhnout se zase do stínu pro mě už neexistovala,“ řekl Gabriel. Turné k výročí So pojal jako příležitost prozkoumat, jak jednotlivé písničky vznikaly, jak se vyvíjely, a představit skvělou koncertní podobu desky.

Koncert, na kterém zazní všechny zásadní skladby jeho kariéry, umělec rozdělil na tři části a přirovnal je k jídelním chodům. Předkrmem má být akustická část s klavírem, pak přijde hlavní blok skladeb s celou skupinou, pikantní elektronikou a experimenty, jako dezert odehraje celé album So v originálním pořadí.

Nyní čtyřiašedesátiletý Peter Gabriel se poprvé proslavil jako zpěvák a flétnista skupiny Genesis, kterou založil s přáteli ze školy v roce 1967. V roce 1975 zahájil sólovou kariéru, natočil sedm studiových alb, několik koncertních výběrů, spolupracoval s řadou výjimečných umělců jako například Kate Bush nebo Lori Anderson. Získal mnoho prestižních cen a stál také u zrodu globálního festivalu WOMAD. Od konce devadesátých let začal být aktivní i jako ochránce lidských práv.

Koncert Petera Gabriela začíná v ostravské ČEZ Aréně v osm hodin večer.