PODÍVEJTE SE: Eurovizi vyhrála vousatá zpěvačka Conchita Wurst

Kodaň - Vítězem letošního ročníku televizní písňové soutěže Eurovize se stala Conchita Wurst, známá jako „vousatá dáma“, která je alter egem rakouského travesti zpěváka Thomase Neuwirtha. Přenos finálového večera sledovalo odhadem 180 milionů televizních diváků ve 45 zemích.

Eurovizi vyhrála vousatá zpěvačka (zdroj: ČT24)

„Co se mne týče, splnil se mi sen,“ prohlásila vítězná Conchita Wurst. „Pokud jde o naši společnost, ukázalo mi to, že tu jsou lidé, kteří chtějí kráčet do budoucnosti a jít dál, ne dělat kroky zpět. Děkuji Evropě, že mě přijala takovou, jaká jsem.“

Rakouský ministr kultury Josef Ostermayer prohlásil, že výsledek je vítězstvím tolerance v Evropě. Pro Rakousko jde o první vítězství v Eurovizi od roku 1966 a celkově druhé vítězství v historii soutěže, která se koná od roku 1956. Podle tradice bude příští ročník pořádat země letošního vítěze, tedy právě Rakousko.

Podívejte se na vystoupení Conchity Wurst ve finále:

Conchita Wurst, která soutěžila s písní Rise Like a Phoenix, v soutěži získala celkem 290 bodů. Druhé skončilo Nizozemsko, bronzové je Švédsko (celé výsledky zde). Loni Eurovizi vyhrála Dánka Emmelie de Forestová. Podmínkou účasti v soutěži je členství v Evropské vysílací unii (EBU). Česko se v posledních letech soutěže neúčastní.

Soutěž letos poznamenala politická krize mezi Ruskem a Ukrajinou. Proevropský ukrajinský předák Vitalij Kličko před finálovým večerem vyzval diváky, aby dali hlas jeho krajance Mariji Jaremčukové. Ta nakonec skončila na šestém místě. Rusko reprezentovaly Anastasija a Marija Tolmačevovy, které skončily na sedmé příčce.