Herci s Downovým syndromem přirovnávají mámu k šraňkám v tunelu

Brno - Netradiční představení ke Dni matek pořádá dnes večer brněnský soubor Aldente. Inscenaci s názvem Maminko, jsi důležitá jako šraňky v tunelu! totiž hrají mladí herci s Downovým syndromem. Přirovnání maminky k šraňkám v tunelu pochází z pera spisovatelky Denisy Střihavkové, která rovněž trpí tímto handicapem. A stejně neortodoxní jako samotný název hry je i celé hodinové představení v bezbariérovém divadle Barka.

No comment: Maminko, jsi důležitá jako šraňky v tunelu! (zdroj: ČT24)

„Málo se o tom mluví, ale ty samotné texty lidí s Downovým syndromem jsou velmi půvabné, proto mi přišlo roztomilé dát to na jeviště,“ prozradila režisérka Jitka Vrbková, která je sama matkou dítěte stiženého Downovým syndromem. V představení jsou použity texty autorů s touto nemocí: Denisy Střihavkové, Jiřího Šedého, Milana Kosmáka a dalších.

Kromě dětských herců s vážným genetickým onemocněním v inscenaci účinkují i jejich zdraví sourozenci nebo studenti dramatické výchovy brněnské JAMU. K projektu se mimo jiné připojila například Veronika Bartoňová, jež má v představení osmiletou dceru Hanu. Denně prý slýchává otázky, jestli věděla, že se jí narodí dítě s Downovým syndromem. Jak je pro rodiče těžké na toto odpovídat, se snaží hra ukázat na příběhu jedné rodiny.„Většina z nás rodičů má zpočátku problém takové věty přijmout. Ale děti to prožívají tak nějak spontánně, oni si to ani možná úplně neuvědomují, co za tím stojí, a myslím si, že je to dobře, že si i představení užívají naplno,“ podotkla Bartoňová. Inscenace dokumentuje pohled společnosti na postižení i výpovědi samotných lidí s Downovým syndromem.

Přestavení Maminko, jsi důležitá jako šraňky v tunelu! vzniklo díky spolupráci divadla Aldente (stránky zde) a občanského sdružení Úsměvy (stránky zde), jež pomáhá rodinám s podobně postiženými dětmi. Spontánnost a bezelstnost protkávají celé hodinové představení a odzbrojující naivita textů i hereckých výkonů diváky dojímá. Brněnské divadlo Barka hru znovu uvede ještě 26. května.

Downův syndrom je vrozená chromozomální anomálie. Dochází k ní nejčastěji při splynutí vajíčka a spermie, kdy hned v prvotní buňce zůstane chromozom navíc a každá další buňka pak pokračuje v dělení již s touto vadou. Downův syndrom je považován za genetickou náhodu, vyskytuje se celosvětově ve všech zemích. Je prokázáno, že nic, co rodiče učinili před nebo v průběhu těhotenství, nemá za následek narození dítěte s Downovým syndromem.

Downův syndrom je tedy čistě náhodný jev, za jedinou prokázanou souvislost zvyšující pravděpodobnost jeho výskytu se považuje věk rodičů - matky nad 35 let a otce nad 50 let. Na každých 800 až 1 000 dětí, připadá jedno dítě s Downovým syndromem. Ročně se v České republice narodí přibližně 50 novorozenců s Downovým syndromem.

Zdroj: Downsyndrom.cz