Velká plzeňská svízel. Oprava Světovaru se zastavila a prodražila

Plzeň - Do nečekaných potíží se dostává rekonstrukce pivovarnického areálu Světovar v Plzni, který má být centrálním dějištěm projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Prostor živého umění za dvě stě milionů se kvůli kontaminaci nebezpečným dehtem nepodaří otevřít v termínu. Při rekonstrukci se odhalilo i několik dalších závad, které náklady zvednou minimálně o dvacet procent a termín dokončení stavebních úprav posunou. To by celý kulturní rok výrazně ohrozilo.

Rekonstrukce Světovaru v ohrožení – a s ní i město kultury (zdroj: ČT24)

Vlajková loď projektu evropského hlavního města kultury se zřejmě spustí nejdříve v září 2015 a město za odstranění kontaminované zeminy zaplatí o šedesát tři miliónů korun víc. Celkové náklady na přeměnu části Světovaru na kulturní fabriku přitom činí 136 milionů korun (bez DPH), z toho 40,5 milionu tvoří dotace od Regionálního operačního programu Jihozápad. Dalších pětatřicet milionů ale bude stát odstranění závad - jedná se o špatnou statiku nosných konstrukcí, kontaminované podlahy a izolaci s obsahem dehtu.

  • Ředitel akce Plzeň 2015 Jiří Suchánek: „Světovar je pro Plzeň 2015 naprosto klíčový. Je to místo, kde se má setkat to nejlepší. Jeho případná neexistence by byla pro projekt fatální.“

Dokončení nákladné rekonstrukce někdejšího pivovarnického (a později vojenského) objektu se tím dostává do výrazné časové tísně. Zahájení plzeňského kulturního roku totiž připadá už na 17. ledna a již v polovině března bylo jasné, že se všechny práce do tohoto termínu nestihnou.

Záložní plán - program v depu

Už teď se realizuje proto záložní plán, a sice, že část programu, která se měla odehrávat ve Světovaru, bude probíhat v depu dopravních podniků. „Je třeba domyslet věci související s opravou, možná i dobudováním sociálního zázemí těch prostorů,“ upozornil Michal Kraus, generální ředitel PMDP. Už v září bude depo prázdné. Dopravní podniky se stěhují do nového areálu. Mechaniky tak tady od příštího roku vystřídají herci a umělci.

Co teď projekt Evropské hlavní město kultury potřebuje jsou dobrovolníci. K bezproblémovému zajištění všech akcí programu jich musí být minimálně pět stovek. Zatím se jich přihlásila jen pětina a to nestačí. Navíc k rozvoji kultury by v Plzni měli přispívat i pro roce dva tisíce patnáct.

Takhle měl po rekonstrukci vypadat areál bývalého pivovaru a kasáren Světovar. Ale nevypadá.
Zdroj: ČT24/Plzeň 2015

PLÁN JMÉNEM SVĚTOVAR: Dominantním objektem u vstupu do kulturní fabriky má být prosklená přístavba s kavárnou a mobilní pobytovou terasou, která může sloužit i jako hlediště. V prvním patře se počítá se sdílenými kancelářemi, jež zajistí, že objekt bude denně žít, součástí budou zasedací místnosti a velký otevřený prostor s pracovními místy. Další prostory komplexu nabídnou rezidenční byty až pro devět zahraničních umělců, zkušebny, zvuková studia, studio animace, taneční sál, výtvarný ateliér a další. V komplexu bude hlavní sál o 600 metrech čtverečních, multifunkční sál a další sály s výstavní plochou zhruba 400 metrů čtverečních, jež mají poskytnout zázemí hlavně interaktivním výstavám pro celé rodiny. Menší foyer by pak mělo sloužit filmovým a divadelním produkcím a komornějšímu programu.