Činoherák Ústí se drží nad vodou. Bude hrát na lodi

Ústí nad Labem – Už více než milionem korun přispěli příznivci Činoheráku Ústí na vznik jeho nového působiště. Za pět hodin také vykoupili všechna jeho představení až do léta. Divadlo založili herci, kteří po sporech s magistrátem odešli z Činoherního studia, které také začne fungovat pod jiným vedením, názvem i formou organizace. Nová ústecká scéna získala pro sebe bývalé kino, než bude schopné provozu, bude se hrát na lodi.

Činoherák se zabydluje. A představení ma vykoupené až do léta (zdroj: ČT24)

Loď Tajemství zapůjčilo spolku Divadlo bratří Formanů. V Ústí bude kotvit od 20. května do 9. června, místo ještě bude upřesněno. Na každý den je nachystáno divadelní představení nebo jiná kulturuní akce. Činoheráku se podařilo odkoupit fundus i autorská práva k většině her.

Program provizorní scény otevře hra Zpátky do továren Divadla Demago. Hrát se bude také Zkrocení zlé ženy, Romeo a Julie, Marlene Dietrich, Ronja, dcera loupežníka nebo pohádky Do bláta a zase zpět a Lakomá Barka. Dojde i k obnovené premiéře monodramatu Spiknutí aneb Život je čudo. Tragikomický příběh Slováka, který se v Čechách rozhodl živit divadlem a je neustále ohrožen vyhazovem z práce, je podle tvůrců vzhledem k situaci souboru poměrně aktuální.

Z dočasného útočiště by se Činoherák měl v září přestěhovat do budovy bývalého kina Hraničář. Dům je ale třeba přizpůsobit divadelnímu provozu. Na jeho opravu a provoz vyhlásil soubor veřejnou sbírku s cílovou částkou 20 milionů korun. Finance zatím získává přes transparentní účet, během tří týdnů lidé přispěli více než milionem korun.

Původní budova Činoherního studia, které ve své dosavadní formě po čtyřiceti letech skončilo, je zatím zavřená. Nemá herce ani kulisy. Město ale hledá uměleckého šéfa, který by sestavil nový soubor, aby scéna mohla ve své činnosti pokračovat.