Ztracený oběšenec visí pro veřejnost jen jeden den

Praha - Zrzavý, Kupka nebo Filla. Díla umělců, která se na aukcích prodávají za desítky milionů, budou vystavena v Praze. Z depozitářů je ovšem nevytahuje Národní galerie, ale český investiční fond Pro arte. Sbírku v hodnotě víc než 100 milionů korun ukáže pouze na jeden den, a to 1. května.

Pinkasův oběšenec se našel v Dijonu (zdroj: ČT24)

První investiční fond výtvarného umění Pro arte existuje 18 měsíců. Během té doby nakoupil díla za 120 milionů korun. Specializuje se zatím na nákup děl významných českých výtvarníků. „Zkoušíme se orientovat na nevýznamné aukce, které nejsou přítomny na internetu. A tak se nám podařilo objevit dvě tři díla, která mají skutečně mimořádnou hodnotu,“ upozornil ředitel Pro arte Pavel Chalupa.

Fond vystaví mimo jiné Flóru od Alfonse Muchy, dílo z roku 1892, které bylo objeveno na dražbě v New Yorku, nebo Modlitbu za oběšence od Soběslava Pinkase. Od vystavení na pařížském Salonu v roce 1861 se pokládalo za ztracené, ale tento rok se vynořilo na zapadlé aukci v Dijonu. Zajímavostí je, že oběšenec, po němž byl obraz pojmenován, na něm vůbec není. Pinkas ho prostě z obchodních důvodů přemaloval, protože si od něj dílo nikdo nechtěl koupit.

„Bohužel stav státního rozpočtu nedává možnost rozšiřovat sbírky Národní galerie. Taková sbírka může velice pomoci, protože soukromé sbírky většinou obsahují díla, která jsou veřejnosti málo známá nebo neznámá,“ nevadí ministerstvu kultury podle jeho mluvčí Heleny Markusové konkurence. Naopak ji vítá.

Vlastní galerie? Jednou možná, zatím půjčuje do „cizích“

Pro arte vlastní například i unikátní kolekci 106 ilustrací Františka Kupky. Ta by se jako zápůjčka mohla objevit v retrospektivní výstavě slavného českého malíře, kterou Národní galerie chystá. „Je to neopominutelný soubor a doufejme, že bude zapůjčen a že zůstane neporušen tak, jak je,“ přeje si Helena Musilová, ředitelka Sbírky moderního a současného umění NG.

Na jednodenní výstavě fondu ve Vratislavském paláci (od 9:00 do 17:00) mohou zájemci Kupku také vidět, zpřístupněny budou také obrazy od Toyen, Josefa Šímy, Emila Filly či Jana Zrzavého. Pro arte by v budoucnu rádo otevřelo vlastní galerii, zatím chce jednou ročně veřejnosti umožnit prohlédnout si výtvarné „úlovky“ z depozitáře fondu.