Jane Austenová (si) zavařuje

Praha - Pražské divadlo Viola nabízí k blížícímu se svátku matek originálnější dárek než karafiát - zlevněné vstupné na hru inspirovanou anglickou spisovatelkou Jane Austenovou. V divadelní zahradě se svou matkou a sestrou řeší mezi džemem a zavařovacími sklenicemi další život.

Jsme prostě staré, zralé, přezrálé - a jde na nás plíseň, nepřikrášluje skutečnost tří žen jedna z postav. Ženskému světu rozuměla Austenová dobře. Ve svých románech (nejznámější je zřejmě, i díky filmovému zpracování, Pýcha a předsudek) psala o mladých ženách na přelomu 18. a 19. století, často o problémech a politice, která je spojena s jejich provdáním. Sama autorka se nikdy nevdala, stejně jako její starší sestra.

O jejím soukromém životě se toho mnoho neví. Znalosti se opírají jen o pár klepů, několik banálních dopisů, které její sestra nespálila, a její knihy. Pro Violu hru o Austenové životě napsala dramatička Lenka Lagronová, která o spisovatelce už vytvořila rozhlasovou hru.

„Jsou tam autentické momenty jejího života, její trápení, její myšleny, její názory, její boje, ale zároveň Lenka Lagronová pracovala s uměleckou licencí a vytvořila jakýsi apokryf na život a problémy Jane Austinové. Napsala to velice široce při krátkosti celé té hry. Je tam mnohé - smutek, zádumčivost, sarkasmus, humor…,“ přiblížila inscenaci Marie Málková, představitelka matky.   

Sestru hraje Lucie Štěpánková, Jane ztvárnila Apolena Veldová. „Byla to svým způsobem revolucionářka. Člověk, který se chtěl vymanit z konvencí, tradic, a v té době to měla těžké. Ale nejde o žádnou emancipaci, jde o prostou svobodu člověka,“ podotkla k předobrazu své postavy. V inscenaci musí Austenová bojovat s matkou o svou osobní svobodu. „To je téma, které Lenka Lagronová řeší téměř ve všech svých hrách - dominantní matka a dcery, které se snaží z dominance vymanit, ale zároveň matku nechtějí ztratit,“ připomněl režisér Radovan Lipus. Například Národní divadlo má na repertoáru drama Z prachu hvězd o třech stárnoucích sestrách žijících s matkou v opuštěném domě. Lagronová za ni byla nominována na Cenu Alfréda Radoka v kategorii nejlepší původní česká hra.

Do Zahrady Jane Austenové se můžete při „mateřských“ představeních podívat 10. a 14. května.

Vydáno pod