Vystrčilová je Alone in Babylon s jehlou a nití

Praha – Víc móda, nebo výtvarné umění? Galerie hlavního města Prahy vystavuje v Colloredo-Mansfeldském paláci tvorbu výtvarnice a fashion designistky Kláry Vystrčilové. Škatulce návrhářky se chce vyhnout, na svá díla nahlíží jako na malířské plátno. Na kožené vesty a bundy vyšívá hustou vrstvou obrazy. Na exhibici Alone in Babylon se s jehlou prošila k náboženským tématům.

Vystrčilová je Alone in Babylon (zdroj: ČT24)

„S těmi vestami a bundami se snažím pracovat jako s obrazem. Jen to vyšívání, ten proces pořád měním, ať je to barva, ať je to sestavení figur, různě to přešívám tak, že tam vznikají třeba pěticentimetrové vrstvy,“ přiblížila svoji práci Vystrčilová.

Její oděvy zdobí bohatá barevná ruční výšivka, která dělá z každého kusu unikátní originál. Studentka pátého ročníku ateliéru malby na pražské Akademii se ale slovu „móda“ striktně vyhýbá. „Já ty věci vnímám spíš jako objekty a nějaké sochy, které zároveň mají takovou funkci, že se na člověku pohybují. Přitom je to tak něžně propracovaná věc, která se různě vlní tím tahem té výšivky,“ uvedla rodačka z Uherského Hradiště.

Klára Vystrčilová / Bez názvu, 2013
Zdroj: ČT24/Marie Kohoutová

Jehla a nit jí byly kamarádkami už při předchozí tvorbě velkoformátových monochromních černých obrazů, kde je použila místo malby štětcem. Díky tomu se loni probojovala do finále Ceny kritiky za mladou malbu. Současné dílo čtyřiadvacetilté umělkyně se ale spíš podobá liturgickým rouchům.

Na netradiční dílo se zájemci mohou podívat až do 25. května.