Půjčování e-knih z knihovny není na jihu Čech už žádný problém

České Budějovice – Jihočeská vědecká knihovna jde s dobou. Ve spolupráci s portálem e-Reading totiž spustila půjčování elektronických knih. A slaví úspěch. Během pěti dnů tuto možnost využila už stovka čtenářů. Doposud byla dostupná jen odborná literatura a starší knihy, které už nepodléhaly autorskému zákonu. Nově mají čtenáři přístup i k nejnovějším titulům. Ne na všech zařízeních ale tento systém funguje.

Jihočeská vědecká knihovna spustila půjčování e-knih (zdroj: ČT24)

On-line rezervace v knihovně nejsou sice ničím novým, čtenář si přesto pro svazek musel fyzicky dojít. Díky elektronickému sdílení si dílo přečte z domova, aniž by vytáhnul paty. Knihy jdou stahovat do mobilních telefonů i do čteček. Další výhodou tohoto systému je to, že čtenář má publikaci k dispozici okamžitě a nemusí čekat na papírové vydání.

Jihočeská vědecká knihovna v současné době nabízí ve svém e-shopu přibližně sedm set titulů. Knihovna je tak dostupná čtyřiadvacet hodin denně. Půjčování je zdarma, pokud je čtenář zaregistrován. Pro ty ostatní je to s poplatkem do stokoruny.

Podobně jako všechno má ale i toto své nevýhody. Tentokrát je jím technologické omezení, pro nejrozšířenější čtečky systém nefunguje. Důvodem je nutné softwarové omezení: tak, aby se po třech týdnech e-kniha zablokovala a nebylo ji možné šířit.

„To je právě ten kámen úrazu, v tabletu a telefonu je to jednoduché, tam se stáhne aplikace, ale u čtečky je nutné mít jen eReading, jinak nejsme schopni výpůjčku zajistit,“ vysvětlil spoluzakladatel portálu Martin Lipert. Speciální čtečku je možné si půjčit v knihovně, aplikace do tabletů a smratphonů je dostupná na internetu všem.