Slezské zemské muzeum oslavuje 200 let, je nejstarší v Česku

Opava – Slezské zemské muzeum v Opavě má dvě stě let. Jako první veřejné muzeum na území dnešní České republiky začalo fungovat 1. května roku 1814. Jubileum slaví především výstavami, kterých je více než deset. V historické budově v centru Opavy je speciální expozice Země a její muzeum. Mapuje dějiny muzejnictví ve Slezsku, které před dvěma sty let začalo psát Opavské gymnaziální muzeum – předchůdce Slezského zemského muzea.

Výstava představuje různé typy sbírek, ukazuje nejstarší a nejzajímavější sbírkové předměty jako například popravčí meč opavských radních. Přibližuje pozoruhodné osudy některých exponátů. Tragický příběh je spojen třeba s brouky, kteří přicestovali do Opavy roku 1938 z Nové Guineje. „Pošťák z Nové Guineje nemohl zásilku doručit, protože ho sežrali mravenci. Nakonec se podařilo brouky do Opavy doručit, trvalo to však rok,“ líčil spoluautor výstavy Jiří Šíl.

Muzejníci v průběhu času

Návštěvníci uvidí, jak muzeum dopadlo ve 2. světové válce, mohou posoudit, jak se dělaly výstavy za první republiky, jak se měnila práce muzejníků v průběhu času. Autoři připomínají důležité osobnosti, které se zasloužily o uchovávání kulturního a přírodního dědictví. „Prostřednictvím dioramat ukazujeme také pracovny kurátora a archeologa z přelomu 19. a 20. století, dobovou kancelář ředitele,“ doplnil Šíl.

Prvního května budou všechny budovy Slezského zemského muzea, ve kterých jsou většinou i speciální narozeninové výstavy, otevřené bezplatně. V hlavní budově je kromě historické výstavy unikátní zemská expozice Slezsko, která získala národní cenu Gloria Musaealis. Arboretum Nový Dvůr, které je vyhlášené rododendrony, nabízí kromě dalších sedmi tisíc druhů rostlin, dřevin a bylin také výstavu Cesta Severem aneb Krajina a příroda Fennonskandie. Fotografická expozice přibližuje historii areálu. V Národním památníku II. světové války v Hrabyni, který rovněž patří k muzeu, jsou velké výstavy Češi ve velké válce a Helidor Píka – legionář a vojenský diplomat.

„Fotografická výstava pak zachycuje dějiny tohoto památníku i dalšího komplexu – Areálu československého opevnění Hlučín-Darkovičky,“ uvedla mluvčí muzea Květa Gebauerová. Volně otevřený bude také Památník Petra Bezruče v beskydské vesnici Ostravice. Je to srub, do kterého autor jedné z nejznámějších českých básnických sbírek Slezské písně jezdil. Původní obytnou část chaty si sám navrhl. Ornitologové chystají k výročí na 3. května procházku kolem řeky Opavy spojenou s posloucháním zpěvu ptáků, výkladem a ukázkou odchytu a kroužkování. Čtvrtého května muzeum pokřtí novou knihu Opava v obrazech a fotografiích.

Strážci paměti – tři nejstarší muzea v Česku

Spolu s Moravským zemským muzeem a Národním muzeem představí opavští muzejníci největší skvosty z depozitů těchto institucí – Věstonickou venuši, hlavu Kelta z Mšeckých Žehrovic a meteorit z Opavy-Kylešovic. „Výstava bude mít vernisáž v červenci v Opavě, v srpnu se přesune do Brna a v září do Národního muzea v Praze,“ řekla mluvčí muzea. S kolegy z brněnského muzea a Národního muzea chystá slezský ústav velký společný projekt Strážci paměti, kterým oslaví 200 let muzejnictví v České republice. „V následujících pěti letech chtějí představit muzea jako instituce, které pokračují v tradicích, ale také pružně reagují na nové vynálezy a metody, jsou oporami vědy, výzkumu, vzdělání a kultury,“ dodala Gebauerová. Moravské zemské muzeum bude mít dvě stě let v roce 2017, Národní muzeum v roce 2018.

Vydáno pod