Cesta ven dovedla Česko až do Cannes. Po 16 letech

Cannes - Nebude se sice promítat v hlavním soutěžním programu, ale úspěch pro českou kinematografii to beztak je. Snímek Petra Václava Cesta ven byl vybrán do přehlídky nezávislých filmů na letošní festival v Cannes. Naposledy se do pozornosti prestižního festivalu dostal český film před šestnácti lety.

V roce 1998 se do Cannes dostal originální pohled Oskara Reifa na muže a ženy. Jeho celovečerní snímek Postel byl zařazen do sekce Semaine de la Critique. Cesta ven bude uvedena v sekci, kterou sestavuje Asociace nezávislého filmu a jeho distribuce (L'ACID). 

Petr Václav působí v posledních letech ve Francii. V Česku se naposledy jako tvůrce představil v roce 2001 Paralelními světy, psychologickou studií vztahu s Karlem Rodenem a Lenkou Vlasákovou v hlavních rolích. V nejnovějším filmu, jehož je režisérem i scenáristou, se vrací k tématu svého debutu. V dramatu Marian vyprávěl v roce 1996 příběh mladého Roma z dětského domova. 

Cesta ven
Zdroj: ČT24/ČT

Hrdinkou Cesty ven je romská žena, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a na mnohé další překážky, které jí zabraňují obstát v dnešním světě. Pomoc je marné hledat u úřadů, u rodiny i v romské komunitě. Drama se natáčelo v reálném prostředí převážně na Ostravsku a autenticitu výpovědi podpořilo obsazení neherců. Za kamerou stál Štěpán Kučera, který byl také kameramanem předchozích dvou Václavových titulů.

Film Cesta ven, jehož koproducentem je mimo jiné také Česká televize, bude do tuzemských kin uveden 29. května. Tedy až po představení v Cannes, jehož letošní ročník se koná od 15. do 25. května.