V Londýně jsou k vidění unikátní koláže Henriho Matisse

Londýn - Papír, nůžky a Henri Matisse. Zdánlivě nečekanou kombinaci složila dohromady londýnská galerie Tate. Vystavila totiž 130 děl, která francouzský malíř a sochař nakreslil v posledních deseti letech svého života nůžkami. Kolekce je v této sestavě k vidění vůbec poprvé.

V Tate vystavují unikátní koláže Henriho Matisse (zdroj: ČT24)

Matisse celý život bojoval s nemocemi, vždy je ale překonal. Když ho ve stáří špatný zdravotní stav donutil vzdát se olejomalby, vzal do ruky nůžky a tvořil dál. Ve věku, kdy jiní s kariérou končí, otevřel francouzský malíř a sochař novou uměleckou kapitolu. „Myslím, že Matisse přemýšlel o výstřižcích jako o syntéze všeho, co se pokoušel v životě zpracovat a co vyústilo v barvu, linku, konturu, malbu, kresbu i sochařství,“ podotkl kurátor výstavy Nicholas Cullinan.

Papírovými výstřižky, ze kterých si dřív vyráběl jen makety, začal zdobit zdi svého ateliéru. Tvořil nejrůznější tvary a používal širokou paletu barev. Vznikaly unikátní koláže, které teď vystavuje i londýnská Galerie moderního umění Tate. „Byla jsem jednou z prvních, které s ním pracovaly na vystřihování. Říkal: Dáme tam modrou, já tam dala modrou. Ale on řekl: Vyměníme to za fialovou. Já tam dala fialovou. Pracovat tímto způsobem a vidět, jak se barvy mění, bylo fascinující,“ prohlásila umělecká asistentka Jacqueline Duhemová.

Koláže Henriho Matisse
Zdroj: ČT24

Matisse vytvořil papírovou technikou i návrhy oken kaple ve Vence na jihu Francie, kde měl také svůj ateliér. Před výstavou pátrali kurátoři po dobových záznamech, jež by ho přiblížily. „Stále tu byly některé nezodpovězené otázky o tom, jak některá díla přesně zamýšlel. Součástí toho bylo prohledávání fotografických archivů,“ poznamenal kurátor výstavy.

Pomohli novináři z časopisů Vogue, Paris Match nebo Time, kteří Matisse ve Vence navštívili. Výklad děl ale nabízí i Matissova pravnučka Sophie, která se rovněž věnuje umění. Věří, že v pozdějších výtvorech je cítit respekt ze smrti, jejíž blízkost Matisse bojující s rakovinou zažil. „Když otevřete okna o dveře, ta díla jako poletují a všechno to ožívá, vystupuje to ze zdí do prostoru, a to je něco, co mi připadá naprosto magické,“ konstatovala Matissová.

Matisse, který těžkou rakovinu zázračně přežil, zemřel nakonec až ve čtyřiaosmdesáti letech na selhání srdce. Londýnská výstava jeho děl potrvá do února příštího roku.