Splašená vejce i poklad. Hrady a zámky zvou na Velikonoce

Praha - Prodloužený víkend před námi, předpověď počasí ucházející, co takhle ztéci nějaký hrad či zámek? Objekty ve správě Národního památkového ústavu obohatí běžné prohlídky o mimořádné akce, ať už spojené s Velikonoci, anebo připomínkou Mezinárodního dne památek a historických sídel, který připadl na 18. dubna.

Jihočeský kraj: Na hradě a zámku v Jindřichově Hradci je dobré při prohlídkách našlapovat opatrně, protože kdekoli můžete narazit na „splašená vejce“ – téměř sedm set kusů pštrosích, husích, kachních, slepičích i křepelčích vajec tu do 27. dubna visí z lustrů, kutálí se po stolech a kobercích a i jinak zdobí další neobvyklá místa. Na Nových Hradech pojali svátky trochu tradičněji – rozšířili výklad o zvyky a tradice dodržované na Novohradsku i v rodině Buquoyů od masopustu do Velikonoc. Zámek Kratochvíle je možné si 20. dubna prohlédnout z ptačí perspektivy tamní věže a o tři dny později si zde vyposlechnout přednášku překladatele Shakespeara Martina Hilského o podobách sonetů a lásky. V klášteře Zlatá Koruna na 20. duben přichystali koncert Jiřího Pavlice s chrámovým sborem.

Královéhradecký kraj: V Hrádku u Nechanic zpřístupnili o víkendu zámeckou kuchyni, v níž návštěvníci i ochutnají sváteční zámecký likér, na Opočně nahlédnou do osobní koupelny Josefa Colloredo-Mannsfelda a také do tabulnice, renesančního sálu využívaného v 17. století pro stolování. V Náchodě vyjdou na půdy zámeckých budov a v Ratibořicích sejdou do barokních sklepení, kde jsou o svátečním víkendu „uskladněny“ hračky.

Splašená vejce na hradě a zámku Jindřichův Hradec
Zdroj: ČT24/Stránky hradu a zámku Jindřichův Hradec

Liberecký kraj: Na Zákupech ukážou návštěvníkům výtah z roku 1870, instalovaný pro stárnoucího císaře Ferdinanda Dobrotivého, i když do jeho „stanic“ ve všech třech podlažích budou muset na rozdíl od něj vyšlapat pěšky. Pokud vyrazí na Lemberk, zjistí, jak Velikonoce slavila šlechta.

Na Moravě vsadili na mimořádné prohlídky: po zámku Raduň zájemce provede kastelánka, po Štemberku restaurátoři. Na Bítově se mohou podívat do břitové věže a v Buchlovicích na tulipány.

Pardubický kraj: Ve Slatiňanech návštěvníkům stejnojmennou prohlídkovou trasou připomenou, že „pokrok nezastavíš“. Zavede je do technického zázemí zámku. Na Litomyšli zase zavítají do zámeckého divadla a reprezentačních sálů s doprovodem kastelána.

Plzeňský kraj: Na Plzeňsku se bude koncertovat. V Klášteře Kladruby vystoupí 20. dubna soubor středověké hudby Cavalla; nově zrestaurovaný taneční sál zámku v Nebílovech rozezní Haydnovy, Beethovenovy a Schubertovy skladby v podání Sojkova kvarteta. Švihov zahraje alespoň na představivost – vystaví plány nikdy nerealizovaných hradních ubytoven a bytů z druhé poloviny 20. let.

Poklad na Křivoklátě
Zdroj: ČT24/Stránky hradu Křivoklát

Středočeský kraj: Na Karlštejně se pustí do velikonočního grilování, živé hudby a návštěvníci si na památku mohou odnést kopii dukátu Karla IV. Na Křivoklátě osobně knížecí rodina zahájí velikonoční jarmark, na který je možné se z Prahy dopravit tradičně parním vlakem. V hradních prostorách se pak lze vydat za křivoklátským pokladem, nechal jej tu za husitských válek uložit císař Zikmund. Točník se svými dvěma medvědy připravil naučnou stezku a zámečtí kuchaři na Žlebech velikonoční pochoutky.

Ústecký kraj: „Zachraňte Jizeří“, benefiční akce na podporu zámku se můžete účastnit v sobotu. V Libochovicích lákají na poslední možnost spatřit zblízka mohutný barokní lustr, ve Velkém Březně na gurmánské prohlídky zámku a v Ploskovicích na velikonoční prodejní výstavu.

Kraj Vysočina: „Jarní těšení“ v Jaroměřicích nad Rokytnou zkrátí v neděli výzdoba hraběcích apartmánů a loutková pohádka o Zlatovlásce. Do Telče je možné se vydat za pomlázkou. A Lipnice otevře na jeden den Thurnovský palác, který bude jinak zpřístupněn až od června.

Podrobnější informace o programu najdete na stránkách jednotlivých památek.