Chrudim boduje až napotřetí. O památky se stará nejlépe v republice

Chrudim – Příkladná péče o památkové objekty a historické dědictví města zvládla v uplynulém roce nejlépe Chrudim. Náleží jí tak dvacátý titul Historického města roku 2013. Ocenění sestávající z českého křišťálu symbolizujícího historická sídla převzal na Pražském hradě starosta Petr Řezníček, stejně tak i milion korun, které jsou určeny na péči o další památky.

Titul Historické město je podle starosty Řezníčka oceněním dlouholeté a vytrvalé práce radnice na obnově historického centra.

Ceremoniál na Pražském hradě se konal tradičně u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který se od roku 1983 slaví 18. dubna. Do soutěže se letos přihlásilo přes padesát měst. Chrudim si vítězství vychutnává až po třetím pokusu. V letech 2003 a 2012 postoupila do finále.

Kromě Chrudimi se radují také zástupci Boskovic a Prahy 2. Obdrželi totiž cenu ministryně pro místní rozvoj, která je spojená se stotisícovou finanční odměnou.

Město v Pardubickém kraji proslulo zejména Muzeem loutkářských kultur. Před třemi lety k němu přibylo Muzeum barokních soch, které vzniklo ve zrekonstruovaných prostorách kostela sv. Josefa v areálu bývalého kapucínského kláštera. Bývalý kostel se využívá i pro další účely, například pro koncerty, svatby, slavnostní setkání nebo předávání vysvědčení. Mimo to funguje uvnitř objektu malé 3D kino.

Chrudim Historickým městem roku 2013 (zdroj: ČT24)
  • Od devatenáctého století se Chrudimi přezdívalo Atény východních Čech. Její obyvatelé totiž prý neustále lačnili po kultuře a po rušném životě.
  • První spolehlivá písemná zmínka o Chrudimi se vztahuje k roku 1055, kdy zde podle Kosmovy kroniky zemřel český kníže Břetislav I.
  • Chrudim je jedním z věnných měst českých královen. V roce 1307 je Rudolf Habsburský věnoval své choti Elišce Rejčce. 
  • Od devatenáctého století má Chrudim významnou divadelní a hudební tradici, dlouhá desetiletí se zde koná přehlídka amatérských loutkářských souborů Loutkářská Chrudim.