Márquezův stav je stabilizovaný, kdykoliv ale hrozí komplikace

Mexico City – Spisovatel Gabriel García Márquez opustil minulý týden nemocnici, kde byl hospitalizován kvůli infekci plic, močových cest a dehydrataci. Rodina však nyní v místních novinách El Tiempo učinila prohlášení, v němž veřejnost sice informuje o stabilizaci jeho zdravotního stavu, avšak zároveň přiznává, že je velmi křehké a kdykoliv se mohou vyskytnout komplikace. Informaci přinesl server Latin Times.

Kolumbijský literát strávil v nemocnici osm dní, poté byl propuštěn do domácí péče v San Angelu. Držiteli Nobelovy ceny je osmdesát sedm let.

Jeho žena Mercedes Barcha a synové Rodrigo a Gonzalo v prohlášení poděkovali veřejnosti za podporu, ale zároveň upozornili, že ještě není zcela vyhráno. „Existuje tu určité riziko komplikací,“ přiznali.

El Tiempo informoval, že si Márquez během svého pobytu ve zdravotním institutu četl články o své hospitalizaci, které vycházely v médiích. Přes svého osobního asistenta reportérům vzkázal, aby místo toho dělali v práci něco užitečnějšího.

Márquezovo poslední dílo Na paměť mým smutným courám vyšlo v roce 2004. Jeho nejbližší Márquezovým literárním příznivcům údajně vzkázali, že se jedná o poslední dílo a spisovatel toho víc nenapíše kvůli postupující demenci. Ta se prý hlouběji rozvinula po ozařování v roce 1999 poté, co mu byla diagnostikována leukémie. Toto stanovisko potvrdil před dvěma lety studentům v Cartageně sám Márquezův bratr Jamie.