Ty fado! Struny podzimu napne Portugalka Mariza

Praha - Pozoruhodný vhled do současné world music i jejích dávných kořenů bude jednou ze Strun podzimu, na niž zahraje devatenáctý ročník tohoto festivalu. Slavnostní zahájení 6. října bude patřit Marize, ambasadorce portugalského žánru fado.

Kdo přijede na Struny podzimu? (zdroj: ČT24)

„Jsme rádi, že Marizu můžeme uvést nyní, kdy se po letech zdařilých inovací a experimentů vrací s pokorou i grácií ke kořenům fada – tohoto portugalského blues, které přivedla do nejprestižnějších koncertních domů po celém světě,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec.

Poloviční Afričanka a poloviční Portugalka přímo ze srdce Mourarie, lisabonské čtvrti, kde se fado narodilo, převzala pomyslné žezlo po Amálii Rogdriguesové, „královně fada“, která tento žánr světově proslavila. Typický je pro něj feeling plný stesku po lásce, moři a odloučení zvaný saudade.

Mariza fado dostala i na pódia koncertních domů, jako je Carnegie Hall nebo Royal Albert Hall. Navíc měla odvahu vnést do tradičního žánru modernější hudební prvky a experimentovat. Spolupracovala s řadou slavných hudebníků, mimo jiné Stingem či Lenny Kravitzem. 

Na Pyrenejský poloostrov zavedou po pěti festivalových týdnech posluchače i tóny závěrečného koncertu, jenž bude ve Stavovském divadle patřit královně flamenka 21. století Estrelle Morenteové. 

  • „Nesázíme jen na zvučná jména, snažíme se pro české publikum objevovat také nové umělce a přinášet tak našim návštěvníkům nečekaná hudební setkání a zážitky,“ podotkl k hostům letošního programu Marek Vrabec.

Na Strunách podzimu vystoupí také jazzový klavírista Ahmad Jamal, americký komponista a průkopník minimalismu v hudbě Steve Reich, virtuos na mandolínu Chris Thile spolu s klavíristou Bradem Mehldauem, jihoafrický zpěvák a trumpetista Hugh Masekela či první dáma současného andaluského flamenka Estrella Morenteová. 

Přehlídka, na níž se propojí hudební tradice i současnost, potrvá do 9. listopadu. Součástí programu bude opět komponovaný víkend určený dětem a také afterparty, která při klubové noci představí mladé talenty domácí i zahraniční scény. Lístky jsou v předprodeji od 15. dubna. 

Podzimní přehlídce předchází jarní gala - 27. 4. bude jeho hostem violoncellista Yo-Yo Ma.