Havel, Klaus, Zeman. Deset roků v EU na snímcích ČTK

Praha - Pět desítek fotografií umístěných na pražské Kampě připomíná desetileté výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Výstavu připravila ze svého archivu Česká tisková kancelář (ČTK), do konce června se představí ještě na dvou místech v Praze.

„Ve spolupráci s Evropskou komisí jsme vybírali fotografie z archivu ČTK za uplynulých více než deset let. Vedle řady oficiálních snímků z událostí zachycujících významné politické momenty jsme rádi zařadili i fotografie dokumentující každodenní život v zemích Unie,“ představil expozici šéfredaktor Fotobanky ČTK Petr Mlch.

Návštěvníci výstavy pod širým nebem si mohou připomenout chvíle, kdy země do Unie vstupovala, i okamžiky nedávné. Uvidí fotografie z voleb do Evropského parlamentu, při nichž fotoreportéři zachytili třeba bývalého českého prezidenta Václava Havla. Jiný snímek Havla ukazuje při projevu ke dvacátému výročí pádu železné opony v listopadu 2009.

Lisabon nebo vlajka

Další snímek připomíná jednání Ústavního soudu, který posuzoval stížnost senátorů, zda je Lisabonská smlouva v souladu s českou ústavou. Tehdy ostatní státy EU již smlouvu schválily a čekalo se jen na podpis tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Fotografie ukazují okamžiky z českého předsednictví Unii, včetně představení Entropy umělce Davida Černého, která dokázala rozvířit debatu na úrovni nejvyšších státních představitelů. Na snímcích jsou také protesty zemědělců nebo okamžik, kdy po nástupu prezidenta Miloše Zemana byla na Pražském hradě vztyčena vlajka EU.

Koncert pro Evropu

Výstava představuje také některé úspěšné tuzemské projekty financované z unijních peněz. V rozšířených popiscích k fotografiím pak jsou informace o EU nebo o možnostech čerpání dotací. Výstava na Kampě potrvá do konce dubna, v první polovině května bude na Letné a poté do dvacátého června na piazzetě u Národního divadla. Výstavu pořádá Zastoupení Evropské komise v ČR spolu s ČTK a Úřadem vlády.

Při příležitosti letošního výročí se bude konat také třeba Koncert pro Evropu, na kterém prvního května v Rudolfinu zazní pod taktovkou Jiřího Bělohlávka Stvoření od Josepha Haydna. Z kulturních akcí je dále na programu na konci dubna festival pod širým nebem na Střeleckém ostrově. Cílem všech akcí je přispět k diskusi o dosavadních zkušenostech s členstvím a o budoucím směřování Česka v Unii.