Žádní brežněvové, prostě vojáci. Sovětská vojska v životě Vojty Dukáta

Praha – Vojta Dukát patří k nejúspěšnějším a nejuniverzálnějším českým fotografům, byl nominován fotografem prestižní agentury Magnum a vystavoval v řadě zemí světa. Jeho monografie loni uzavřela po třinácti letech edici Fototorst, nominovanou na nakladatelský počin roku 2013. Kromě fotografií ale také třeba pořídil filmové záběry odsunu sovětských vojsk.

Jeho jméno by jistě mohlo zaznít vždy, když se hovoří o nejvýznamnějších českých fotografech – ale nezní. Fotograf Vojta Dukát je v Česku sotva známý, přestože byl dvakrát nominován na člena prestižní agentury Magnum a má za sebou výstavy ve Spojených státech, Amsterdamu i Paříži. Domácí dluh se rozhodlo splatit pražské nakladatelství Torst, které vydalo jeho monografii.

Fotografickou kariéru brněnského rodáka Vojty Dukáta poznamenali sovětští vojáci. Jejich vpád v roce 1968 ho přiměl k odchodu za hranice, kde mimořádně úspěšná kariéra naplno začala. Dostal totiž nabídku od agentury Magnum, která ho po pádu Salazarova režimu poslala fotit volby v Portugalsku.

Vojta Dukát sám však s étosem agentury založené nejslavnějšími válečnými fotografy, nesouzněl. Nikdy se necítil být reportážním fotografem stojícím v první linii, ale spíše nezúčastněným pozorovatelem každodennosti.

  • "Fotky jsou takové krátké subjektivní pravdy, které člověk najde v reálu. Když má hodně štěstí a podaří se mu to, tak se toho okamžiku zmocní," říká Vojta Dukát.

Zatímco v zahraničí slavil Vojta Dukát se svými výstavami úspěchy, v Československu a později Česku zatím nepatří k nejznámějším fotografům. Jeho první pražskou výstavu koncem 80. let po třech hodinách ukončila policie. Dnes je jeho dílo zastoupeno ve sbírkách Moravské galerie v Brně.

Fotograf Vojta Dukát točil odchod sovětských vojsk (zdroj: ČT24)

Dosud upozaděny ale zůstaly například filmové záběry z roku 1991, kdy se jeho osud znovu protl se sovětskými vojáky. I Vojta Dukát je přišel z Milovic vyprovodit, ale mnohem decentněji než jiní.

  • "Mě zajímali lidé, kteří jsou loutkami v historickém kontextu. Nejsou to ani brežněvové, ani putinové, jsou to prostě vojáci," vysvětlil. V Milovicích a na cestě na východ natočil 40 hodin záběrů, které se dosud nevysílaly.

Vojta Dukát dodnes fotí černobíle. „Jsou to fotky obyčejných lidí, situace téměř o ničem. Ale doufám, že se stávají něčím právě fotkou,“ říká. Přístroj má prý neustále připravený, aby mohl život kolem sebe zaznamenat.