Stará láská nerezaví, říká o obnovené premiéře hry Utíkej, Nituško! režisér

Uherské Hradiště - Slovácké divadlo v Uherském Hradišti v sobotu uvede premiéru hudební komedie slovenského dramatika Ľubomíra Feldeka Utíkej, Nituško! Režisér a ředitel divadla Igor Stránský ji v Uherském Hradišti s herci nastudoval už v roce 1988, tehdy měla 45 repríz. Podobný úspěch by nyní rád zopakoval.

„Stará láska nerezaví. Také říkám, že každá moje nová režie je vždycky i nová milenka. A proč by se člověk někdy nevrátil i k té své staré milence, když byla hodně dobrá,“ popsal Stránský s úsměvem důvody, proč se vrátil ke komedii, která v podstatě před lety odstartovala muzikálovou tvorbu Slováckého divadla. Letos ji soubor opět uvádí i na přání diváků.

Zpěvohra se vyžívá v komických divadelních zápletkách s převleky a dvojím životem postav, které bývají oblíbeným námětem frašek a situačních komedií. „Je to strašná dřina. Musíte vymyslet každou situaci tak, aby to vypadalo, že to na jevišti plyne. Všechno musí být velmi dobře vypracováno, aby se nenarušil rytmus inscenace. Je to dost složité puzzle,“ uvedl Stránský.

Předlohou pro Nitušku byla opereta Mam'zelle Nitouche z roku 1883

Feldek inscenaci vytvořil z původní proslulé operety Mam'zelle Nitouche z roku 1883, kdy měla premiéru v Paříži jako posměšná parodie na tehdejší bombastickou operní tvorbu. Autorem hudby je Florimond Ronger, jenž žil v letech 1825 až 1892 a po většinu života nesl pseudonym Hervé. Libreto je dílem Alberta Millauda a Henriho Meilhaca.

NO COMMENT: Ukázka z komedie Utíkej, Nituško! (zdroj: ČT24)

Pojednává o tom, jaké to je, když kostelní varhaník je ve skutečnosti utajeným operetním autorem, matka představená majorem, poručík subretou a klášterní schovanka operetní divou. Stránský hodlá nestárnoucí komedii představit v novém hávu. „Ale osvědčené fóry rád použiji znovu. To 'nové' bude postaveno na výkonech hereckých osobností,“ uvedl režisér.

V groteskní parodii na operetu se (každý ve více rolích) představí Klára Vojtková, Tomáš Šulaj, Jiří Hejcman a Martin Vrtáček. „Je to taková mladá, nezkušená, rošťácká a v klášteře vychovávaná holka. Její velkou vášní je divadlo, což před matkou představenou tutlá. Odhalí však dvojí život varhaníka a dostane se k divadlu, kde se jí splní sen,“ řekla Vojtková,
která se představí v titulní dvojroli.