Jaká kniha je dětskému srdci nejblíž? Poseroutka válcuje české autory

Praha – O vztahu dětí k literatuře se za poslední měsíce velmi diskutuje. Národní knihovna zveřejnila průzkum, podle kterého čte ráda zhruba polovina dětí a tuto lásku ke knihám se přednedávnem snažila podnítit také celorepubliková Noc s Andersenem. Co ale čtou děti nejraději? Celostátní anketa SUK – Čteme všichni, jež je součástí Mezinárodního dne dětské knihy, ukázala, že první příčky oblíbenosti stále okupuje Deník malého poseroutky.

Ne že by byl Deník malého poseroutky letošní novinka, jeho americký autor Jeff Kinney ale sepisuje další díly a v anketě uspěl i sedmý díl této série s podtitulem Páté kolo u vozu. Děj se stále točí kolem chlapce prožívajícího školní trápení. Ocitl se totiž na víceletém gymnáziu, „kde malí poseroutkové, jako je on, narážejí každý den na chodbách do kluků, kteří jsou větší, silnější a holit by se mohli dvakrát denně“.

  • Deník malého poseroutky je hitem posledních let. Celkem osmi dílů se prodalo přes 400 tisíc kusů.

Za Jeffem Kinneym se umístila tuzemská kniha Pavla Šruta Lichožrouti navždy ilustrovaná Galinou Miklínovou. Na paty jí šlapou Krysáci jsou zase spolu od Jiřího Žáčka.

Výsledky 21. ročníku ankety byly ve čtvrtek vyhlášené v Památníku národního písemnictví. Zapojily se do ní téměř tři tisícovky mladých čtenářů. Akci SUK - Čteme všichni pořádá Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského ve spolupráci s Klubem dětských knihoven.

V anketě nemají slovo jen dotazovaní, ale také knihovníci. Ti dokonce udílejí vlastní cenu, která letos připadla Evě Papouškové za dílo Kosprd a Telecí. Kniha vypráví příběhy dětí z mateřské školy a spisovatelka za ni byla nominovaná na letošní Magnesii Literu. Na druhé místo knihovníci vybrali knihu Kláry Smolíkové Řemesla a třetí příčku obsadila Renáta Fučíková s knihou Ludmila, Václav a Boleslav.

Za přínos k rozvoji dětského čtenářství udělila porota učitelů ceny Václavu Cílkovi (Krajiny Domova), Petře Dvořákové (Julie mezi slovy), Daniele Krolupperové (O´Bluda), Anně Novotné (Kdo jinému jámu kopá) a Václavu Vokolkovi. Děti udělily další speciální cenu knize Petra Morkese Komisař Vrťapka a tajemství mahárádžova vejce.