Zesil to rádio, tati! Dave Clark Five se vrací do Ameriky

Londýn - Patnáctkrát po sobě ovládla kapela The Dave Clark Five americkou hitparádu. Britská skupina kralovala populární hudbě v polovině 60. let a konkurovat jí tehdy mohli snad jenom The Beatles. Dokumentem o této skupině si USA připomínají padesát let od takzvané britské hudební invaze.

Dokument připomíná The Dave Clark Five (zdroj: ČT24)

Klíčový zlom přišel v lednu 1964, když jejich hit Glad All Over sesadil z prvního místa hitparády I Want To Hold Your Hand od Beatles. Noviny nepsaly o ničem jiném. Žádná válka se ale podle Paula McCartneyho tehdy nekonala: „Byla to opravdu dobrá píseň. Jasný hit. Kapela vypadala skvěle. Museli jsme jim to přenechat.“

Pětice Lenny Davidson, Mike Smith, Rick Huxley, Denis Payton a Dave Clark z Tottenhamu projela jako první britská kapela se svými koncerty celé Spojené státy. Bicí, za kterými seděl sám Dave Clark, dostaly větší prostor než kytara a jeden hit střídal druhý.

Jak to ovlivnilo Ameriku

První neúspěchy však znamenaly rychlý konec. Od rozpadu kapely v roce 1970 nebylo o The Dave Clark Five téměř slyšet až do slavnostního uvedení do Rokenrolové síně slávy v roce 2008. „Ta píseň popadne naši špatnou náladu a roztrhá ji. Roztrhá ji na cucky. Tak zesil to rádio, tati,“ prohlásil tehdy herec Tom Hanks, když kapelu do síně uvedl.

A ten moment rozhodl o vzniku dokumentu. „Tom Hanks a jeho proslov mě inspiroval v tom, jak bych to chtěl udělat. O tom, jak to ovlivnilo Ameriku a jak to ovlivnilo životy lidí,“ vypráví dnes Dave Clark. Fanoušci po celém světě si díky filmu připomínají uhlazenou image, dravou hudbu a příval pozitivní energie, který vlastně nikdy neskončil.