Fight o Fajta: Exředitelé Národní galerie chtějí nové výběrové řízení

Praha - Čtyři bývalí ředitelé Národní galerie chtějí po ministrovi kultury Danielu Hermanovi, aby do čela této instituce neuvedl historika umění Jiřího Fajta a vyhlásil výběrové řízení. Herman při poslední společné schůzce ale uvedl, že Fajta vidí ve vedení NG jako jediné řešení. Současný nátlak prý považuje za „obtížně přijatelný“.

Fajta ředitelem NG jmenovala bývalá ministryně Alena Hanáková, potvrdil ho Hermanův předchůdce Jiří Balvín. Část odborníků i umělecké obce fakt, že ministryně jmenovala ředitele bez konkurzu, kritizuje od začátku.

Pod otevřeným dopisem jsou podepsáni kromě Milana Knížáka, který je Fajtovým dlouhodobým kritikem, také Ladislav Kesner starší, Lubomír Slavíček a Dagmar Šefčíková. Nesignoval ho zatím poslední ředitel NG Vladimír Rösel, jehož Slavíček jako tehdejší člen výběrové komise pomáhal zvolit.

Na ministra se podobně obracejí také zastánci Fajtova jmenování. Ti argumentují tím, že řádným konkurzem prošel v roce 2010; komise ho tehdy doporučila jako vítěze, tehdejší ministr úřednické vlády Václav Riedlbauch ho však nejmenoval. Jeho nástupce Jiří Besser konkurz zrušil a vyhlásil nový. Z něj vzešel ekonom Rösel, který v čele NG vydržel necelé dva roky do dubna 2013. Fajt se účastnil i tohoto konkurzu a skončil druhý.

Nátlak není komunikace, zní odpověď z ministerstva

Herman je rozhodnutý Fajta do funkce uvést do poloviny roku. „Jinou variantu řešení neobsazeného místa ředitele NG než tu, že se jej dříve či později ujme Jiří Fajt, v současné době nevidím,“ uvedl při poslední společné schůzce v únoru. Dnes situaci komentovat nechtěl. „Pan ministr je otevřen dialogu o dalším směřování Národní galerie, ale tento způsob nátlakové komunikace považuje za obtížně přijatelný,“ vyjádřila jeho postoj tisková mluvčí ministerstva Helena Markusová.