Nejvzácnější kniha. ČT vypráví o Kodexu vyšehradském

Praha - Nejvýznamnější a nejvzácnější, takové superlativy popisují Vyšehradský kodex. Středověký rukopis, který bývá významem často přirovnáván k českým korunovačním klenotům, bude letos po dlouhé době vystaven. Historii vzniku sto osmi pergamenových listů připomene také nový dokument, který vznikl ve spolupráci s Českou televizí.

Ministr Herman o Vyšehradském kodexu (zdroj: ČT24)

Vzácný rukopis bude součástí výstavy o benediktinském řádu a jeho kultuře, která začne na podzim. Při této příležitosti vznikl dokumentární film, který představí samotný rukopis i dobu jeho vzniku. Snímek uvede také Česká televize. Pracuje se také na kratší verzi, jež bude distribuována do škol. „Je dobře, že máme filmové tvůrce, kteří dokáží takto skvostná díla přiblížit divákům široké veřejnosti,“ říká ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Vyšehradský kodex byl zhotoven ke korunovaci prvního českého krále Vratislava v roce 1085 nebo pro její připomínku o rok později. Kniha výňatků z evangelií obsahuje 108 bohatě ilustrovaných pergamenových listů. Je řazena mezi národní kulturní památky. „Chci poděkovat všem mecenášům a dobrodincům, kteří ze svých prostředků pomáhají při vytváření kopií, které jsou velmi důležité proto, aby se zjednodušilo zpřístupňování těchto unikátních památek,“ zdůraznil v Událostech v kultuře ministr Herman.

Benediktini v srdci Evropy 

Slavný rukopis bude letos vystaven během expozice Otevři zahradu rajskou. Benediktini v srdci Evropy 800–1300, která představí život středověkého kláštera a řadu architektonických a uměleckých památek. Projekt připravují Národní galerie spolu s Národní knihovnou, Národním muzeem a řadou dalších institucí a odborníků.

Faksimile Vyšehradského kodexu
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Expozice bude instalována ve Valdštejnské jízdárně a v Galerii Klementinum od letošního podzimu do jara 2015. Ukáže vliv benediktinů na kristianizaci střední Evropy a představí významné osobnosti tohoto řádu. Návštěvníci si budou moci prohlédnout více než 250 exponátů od sochařských památek, knižní malby až po zlatnická a umělecká díla nejstaršího mnišského řádu západního křesťanství.

Kromě Vyšehradského kodexu budou vystaveny artefakty z nejstaršího českého kláštera u svatého Jiří na Pražském hradě, ostatkový kříž uherské královny Adelheidy či vyšívané románské ornáty zapůjčené z kláštera svatého Pavla v rakouském Lavanttalu. Řád benediktinů se řídí Řeholí svatého Benedikta z Nursie z počátku šestého století, která ustavila podobu západního mnišství a výrazně ovlivnila podobu evropské kultury.

Vydáno pod