Jan Saudek to rozhodně zabalit nehodlá

Praha - Nejznámější český fotograf by si mohl užívat klidného stáří. Namísto toho stojí Jan Saudek už asi posté na novém začátku. V devětasedmdesáti letech se oženil s matkou svých dětí Pavlou. Přestože opakovaně hlasitě vykřikoval, že s výstavami končí, jednu má právě ve švýcarském Laussane a další otevřel ve čtvrtek v Praze.

„Svou energií zneklidňuje. Jeho podivuhodný život přitahuje pozornost, otevřenost leckdy šokuje a milostné eskapády mu závidí nejeden muž. Je tenhle hyperaktivní furiantský chlápek skutečným obrazem umělce, který jako nikdo jiný dokáže zobrazit něhu?“
Z dokumentu ČT Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu

Jeden z ve světě nejznámějších českých fotografů je záhadou i pro znalce tohoto umění. „Jan Saudek, jak jsem jej poznal osobně blíže, je nesmírně sečtělý, inteligentní. Někdy vytváří figurku Jan Saudek, ale ve skutečnosti je to člověk daleko hlubší, než by se zdálo z některých jeho vystoupení,“ prozrazuje historik fotografie Vladimír Birgus.

Na aktuální výstavě je průřez jeho celoživotní tvorbou od raných snímků ze 60. let až po ty současné. Předsevzetí nevystavovat tak znovu porušil. „To předsevzetí bylo proto, že mě někdo před dvaceti lety urazil, že řekl, že mi udělá výstavu v Uměleckoprůmyslovém muzeu, ale tak za pět let. Tak já jsem se smrtelně urazil a začal jsem dělat frajera, že to nemám zapotřebí. Ale mezitím jsem zchudnul, nějakej milionek se mi výborně hodí, takže jsem změnil názor,“ komentoval to Saudek.

Jan Saudek změnil názor zřejmě i proto, že jeho výstavy zkrátka jsou žádané. Pro diváka je srozumitelný a jeho motivy lidi oslovují. „Je tam sex, láska, touha, ale i samota, tedy motivy, které lidé často hledají v umění. Já mám velice rád i jeho fotografie s tématem stáří,“ řekl Birgus. V posledních desetiletích Saudek fotografuje proces stárnutí, a dokonce sám sobě stojí modelem.

Jan Saudek s manželkou Pavlínou
Zdroj: Galgonek Vladislav/ČTK

Devětasedmdesátiletý fotograf kromě zahájení nové výstavy stihl i další životní start. V Číně si vzal svou o pětačtyřicet mladší partnerku Pavlu Hodkovou, s níž má dvě děti. Má pro něj ale čtvrtá svatba kouzlo? „Je to pořád lepší a lepší. Opravdu, ta svatba byla neobyčejně opticky zdařilá. A dovolil jsem si to, co mě dlouho už zlobilo, dovolil jsem si to krátké vyhrknuté ano trochu prodloužit, a řekl jsem ano, samozřejmě,“ vypráví Saudek.

Svatba pro tenhle pár evidentně nebyla jen onou na růžovo nabarvenou selankou. Vzhledem k jejich věkovému rozdílu by měla nové paní Saudkové přinést i jiný klid než ten u rodinného krbu. „Ona jako nejbližší převezme veškerá práva, která sice k ničemu nejsou, ale přece jenom, kdyby zase měla vyjít nějaká kniha nebo série plakátů, tak ona bude universální dědičkou a majitelkou práv,“ řekl Saudek.

Právě potíže s autorskými právy už Saudek totiž jednou zažil, jeho bývalá partnerka Sára měla bez jeho souhlasu převzít jeho celoživotní dílo a znemožnit mu k němu přístup. „Přišel jsem o všechno, začal jsem znovu. Bylo mi tenkrát právě sedmdesát let, což je čas začít nový život,“ vypráví Saudek.

Jeho bývalá žena fotografka Sára to ale dodnes vidí jinak a tvrdí, že negativy neukradla a ze Saudkovy strany jde jenom o zhrzenou mužskou čest. „Kdyby to bylo tak, jak říká, že mám v rukou jeho majetek, jeho věci, jeho celoživotní dílo, jak by mohly fungovat výstavy tady po Čechách? Nad tím se nikdo nepozastavil, že když půjdete na jakoukoli Janovu výstavu, a jejich hodně, tak tam nejsou prázdné stěny. Tam jsou pokaždé fotografie. Staré, z klasického období, ze zlaté éry 70. let, novodobé, z 90. let, je tam všechno. A ty fotografie se prodávají, tedy logicky je musí zvětšovat. Z logiky této věci vyplývá, že je má z čeho zvětšovat. A takhle se dostáváme k tomu, že já negativy nemám,“ argumentuje Sára Saudková.

Saudkovi dal za pravdu přede dvěma lety i Vrchní soud v Praze, který vyhověl žalobě fotografa na společnost Saudek.com patřící jeho bývalé partnerce Sáře a jeho synu Samuelovi. Soud shledal neplatnými smlouvy, podle kterých o jeho snímcích rozhoduje a zastupuje ho právě společnost Saudek.com.

168 hodin: Jan Saudek to rozhodně zabalit nehodlá (zdroj: ČT24)

Ani letité, dnes už neprůhledné hádky Jana Saudka nepřipravily o chuť začít zase znovu. Slavný „Fotograf český“ se v současné době věnuje spíše komerční fotografii a těžko odhadovat, jestli ještě překoná svá nejsilnější díla z úplného počátku kariéry. „Většina fotografů i malířů dělá ta nejzásadnější díla v době, kdy jim není mnoho let. V dnešní době, kdy jeho tvorba opravdu balancuje a vědomě balancuje a hranici kýče, tak mě už tak zdaleka neoslovuje jako ta jeho starší díla,“ myslí si Birgus.

A co na to říká Saudek? Odhodlání mu rozhodně nechybí: „Víte, většina chlapů mého věku proklíná život. Tvrdí, že život je krátký a odporný, a já tvrdím, že je dlouhý a krásný. Je skvělé, že jsem vydržel až do dnešních dnů.“