Hrabal, kam se podíváš

U příležitosti 100. výročí narození Bohumila Hrabala se na různých místech České republiky konají akce, které většinou neokázale připomínají tvorbu, život a především ojedinělou tvůrčí osobnost tohoto pábitele. Ve výčtu míst, která vstoupila do Hrabalova života a přímo jej ovlivnila, nalezneme nejen Nymburk, ale i pražskou Libeň, brněnské Židenice, kde Hrabal poprvé spatřil světlo světa. Do výčtu míst, která se hlásí k Hrabalovi jako k vlastnímu, můžeme ještě přiřadit moravské městečko Konice, odkud pochází Hrabalův rod. Silnou vazbu cítil ještě k městu Polná, kde František Hrabal a Marie Kiliánová slavili svatbu a maličký Hrabal zde začal vnímat svět kolem sebe. Naopak v dospělém věku Hrabalovi přirostla k srdci chatová osada Kersko v Polabí, kde zejména od 70. let trávil většinu svého času.

Některé akce, které 28. března připomínají výročí

Vzpomínání na Bohumila Hrabala - V Hálkově městském divadle v Nymburce od 18 hodin. Pozvání přijali: Radko Pytlík, Jiří Teper a Jan Řehounek. Přednes František Kreuzmann. Hudební doprovod Hana Robinson. Pořadem provází Zdeněk Hazdra.

Spisovatel Bohumil Hrabal (1984)
Zdroj: Pavel Štoll/ČTK

Hrabal v Lucerně - premiéra filmu režiséra Olivera Maliny Morgensterna s názvem Takže se stalo, že… Kino Lucerna od 20:15, Praha.

Režisér Oliver Malina Morgenstern po tiskové konferenci k filmu Takže se stalo, že...(26. 3. 2014)
Zdroj: Veronika Šimková/ČTK

Čtení na Humnech a křest piva - Od 14 hodin. Pivovar Nymburk pokřtil zbrusu nové Hrabalovo jubilejní pivo, které bylo připraveno speciálně ke 100. výročí.

Ostře sledované vlaky - Mahenovo divadlo Brno, 19:00 - Divadelní inscenace režiséra Iva Krobota. Hrají: Michal Dalecký, Martin Sláma, Zdeněk Dvořák, Dita Kaplanová a další.

Ostře sledované vlaky - Mahenovo divadlo Brno
Zdroj: ČT24/Mahenovo dibadlo

Velký tah s Hrabalem - veřejné čtení mistrova díla a promítání zfilmovaných povídek ze sbírky Perličky na dně. Od 18:00 pořádá Městská knihovna Loket.

Maraton ve čtení z děl Bohumila Hrabala
Zdroj: ČT24

Vivat Hrabal- od 12:00 - Happening Divadla Husa na provázku a jeho přátel - mimořádné setkání známých osobností a hostů před rodným domem Bohumila Hrabala (ulice Balbínova 47, Židenice.)

Guláš podle Hrabala - od 13 hodin. Posezení Divadla Husa na provázku a jeho přátel v uzavřeném kruhu: Rituální setkání na počest Bohumila Hrabala (restaurace U Malchrů, Židenice).

Restaurace Hájenka v Kersku na Nymbursku známá z filmu Slavnosti sněženek natočeného podle románu Bohumila Hrabala má stále v nabídce jídel kančí se zelím i se šípkovou omáčkou.
Zdroj: ČT24/ČTK

Příliš hlučná samota - od 16 hodin. Divadlo U stolu. Režie: Ivo Krobot. Jedno z vrcholných Hrabalových děl v režii Ivo Krobota. V hlavní roli Jan Kolařík. (Sklepní scéna Divadla Husa na provázku, Zelný trh).

Bohumil Hrabal / Příliš hlučná samota - Divadlo U stolu. Režie: Ivo Krobot. Divadlo Husa na provázku.
Zdroj: ČT24/Divadlo Husa na provázku

Rozvzpomínání - od 19.30 hod. Režie: Ivo Krobot. Legendární provázkovská inscenace podle novely Bohumila Hrabala – inscenace, která se udržela na repertoáru 29 let a procestovala Evropu, včetně velkých světových festivalů - (Velký sál Divadla Husa na provázku.

Rozvzpomínání - Režie: Ivo Krobot. Divadla Husa na provázku.
Zdroj: ČT24/Divadlo Husa na provázku

Rozvzpomínání na Taneční hodiny - od 22.30 hod. Pivní slavnost s provázkovskými hosty: Posezení přátel ku cti a slávě brněnského rodáka - slavnostní instalace portrétu B. Hrabala, harmonika, tlačenka, promítání a plzeňské za 10,- Kč (hospoda Veselá husa v Divadle Husa na provázku.

Četba na přání v Klatovech- od 20 hodin pořádá kulturní spolek Rašelina a Cafe Jednorožec v Klatovech na náměstí v budově galerie U bílého jednorožce.

Hrabalovská pouť po přívozských hospodách u příležitosti 100. Výročí narození Bohumila Hrabala - Sraz v pátek 28. března v 18.00 před mariánským kostelem na náměstí Svatopluka Čecha v Přívoze. Pořádá Antikvariát a klub Fiducia, galerie Rubrum a okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu.

Vydáno pod