Tim Burton osobně v Praze představuje další střípky své imaginace

Praha - Zářivá hvězda Tim Burton v těchto dnech prosvětluje dny v české metropoli. Renesanční umělec – výtvarník, režisér, herec, scénárista, fotograf, producent a spisovatel – se osobně zúčastnil 25. března v pražském Obecním domě koncertu s názvem Hudba Dannyho Elfmana z filmů Tima Burtona. 28. března se pro veřejnost otevírá unikátní výstava Tim Burton a jeho svět představující výtvarný styl světoznámého amerického umělce. Expozice obsahuje na 500 exponátů, z nichž 150 je na výstavě prezentováno poprvé.

Koncert Hudba z filmů slavného amerického režiséra Burtona proběhl v rámci akce Prague Proms a byl lahůdkou nejen pro Burtonovy a Elfmanovy příznivce. Hudbu provedenou Českým národním symfonickým orchestrem pod vedením dirigenta Johna Mauceriho doprovázely s hudbou dokonale synchronizované ukázky z filmů Beetlejuice, Ospalé díry, Mrtvé nevěsty a řady dalších, doplněné o projekce režisérových skic, vizí a čarovných loutek. Autor hudby, který v závěru osobitě zazpíval několik ukázek z filmu Ukradené Vánoce, i slavný režisér, jež dorazil na děkovačku, si společně s bezchybným orchestrem vysloužili ovace vstoje.

Další akcí přibližující originálního osobitého umělce je výstava příznačně nazvaná Tim Burton a jeho svět. Koná se od 28. 3. do 3. 8. 2014 v Domě U Kamenného zvonu v Praze a organizátoři Art Movement, Galerie hlavního města Prahy pod kurátorským vedením Jenny Heové a ve spolupráci s Tim Burton Productions přivezli sbírku kreseb, maleb, fotografií, skicářů, animovaných děl, sochařských instalací i kostýmů. Diváci dále v expozici naleznou designované objekty z filmů, storyboardy, obrazy a samozřejmě i filmy a amatérské počiny tohoto surrealistického umělce.

Nad výstavou, která měla premiéru v roce 2009 v New Yorku a představila se pak i v Paříži, převzalo záštitu české ministerstvo kultury. Kurátorkou pražské instalace výstavy je Jenny Heová. „Tim Burton si vytvořil svou vlastní estetiku, kterou nenaleznete nikde jinde. Svá díla tvoří v mnoha médiích a expozice šíři jeho projevu ukazuje. Řekla bych, že vše vzniká skrze jeho emoce, velkou úlohu v jeho tvorbě zaujímá spontaneita a představivost,“ upozornila v rozhovoru pro ČT24 kurátorka.

Komentovaná prohlídka expozice je naplánovaná na 1. 4. od 17:30 v prostorách galerie na Staroměstském náměstí.

Frankenweenie: Domácí mazlíček - animovaný, USA, 2012, 87 min. Režie: Tim Burton. Hudba: Danny Elfman
Zdroj: ČT24/Falcon

Tim Burton, který začínal jako animátor studia Disney, si velmi rychle vytvořil osobitý vizuální styl, směs nespoutané fantazie a kreativity, černého humoru a pochmurné poezie. Ve filmech Pee-Weeho velké dobrodružství (1985) a Beetlejuice (1988) se představil jako jeden z nejoriginálnějších tvůrců v Hollywoodu. Ať se pouští do science-fiction (Mars útočí!) nebo se věnuje animaci (Mrtvá nevěsta Tima Burtona) či se inspiruje dětskou literaturou (Karlík a továrna na čokoládu), čerpá ze zdrojů dětské představivosti.

Burton obdržel na benátském filmovém festivalu Zlatého lva za celoživotní dílo. V roce 2010 předsedal porotě v Cannes. V roce 2006 vyšla v České republice kniha jeho básní pod názvem Trudný konec Ústřičného chlapečka a jiné příběhy.

Vydáno pod