Film Festival nebo festiwal filmowy? Zlín dá prostor polské kinematografii

Zlín - Mezinárodní Zlín Film Festival, který se věnuje tvorbě pro děti a mládež, představil novinky letošního 54. ročníku. Spolupracovat chce například s největší čínskou televizí. Hlavním tématem filmového svátku bude ale polská kinematografie, která vystřídá tu dánskou, jež Zlín Film Festivalu kralovala loni.

I když festival začíná až za několik týdnů, animátoři už se ale pustili do práce na nové znělce. Hlavní motiv - dvojice kamarádů, která se společně vypravila do kina. „Je to takový kvíz o tom, kolik slavných postav ti dva potkají. V průběhu cesty stále objevují něco nového,“ popsal animátor Samuel Jánoš. Znělka je zatím němá, animátoři na ní ve své dílně budou pracovat ještě zhruba měsíc.

Animátor Samuel Jánoš o výrobě znělky (zdroj: ČT24)

Plné ruce práce mají ve vedlejší místnosti i dramaturgové festivalu. Teď se soustředí na výběr filmů. Zlínský filmový festival letos zaznamenal rekordní zájem ze strany filmařů, přihlásili tři tisíce snímků. Do kin se ale dostane pouhá desetina z nich. „Je nám ale líto, že celých 90 procent snímků jednoduše musíme z kapacitních důvodů odmítnout,“ připustila programová ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová.

„Probudila se Latinská Amerika. Přihlásily se nám filmy z Kolumbie, Kuby, Venezuely, Ekvádoru či Bolívie,“ pochlubila se dramaturgyně Jaroslava Hynštová. Ve Zlíně by se na stříbrné plátno rády dostaly rovněž snímky z Filipín, Pákistánu nebo Nigérie. Týdenní zlínský festival startuje 30. května, jeho podrobný program zveřejní pořadatelé až v květnu.

Už nyní je ale jisté, že do Zlína zavítají zástupci největší čínské televize, která disponuje dvaadvaceti kanály. Podobně jako Japonsko dobyl Čínu český krteček. Čínská produkce by pak naopak ráda předvedla svou oblíbenou postavičku - pandu. Letos se na východě Moravy sejdou také ředitelé dětských televizí. Zatímco loni se ve Zlíně předvedl nový kanál České televize Déčko, letos přijedou i zástupci dětské stanice britské BBC (CBBC) nebo německé Kiky.

Kongresové centrum ve Zlíně
Zdroj: ČT24/2media

Do poroty letošního 54. ročníku zasedne například světová topmodelka Pavlína Němcová. „V této mimořádné osobnosti se snoubí řada skvělých aspektů: je světově úspěšná, velmi vzdělaná, je filmovou herečkou i producentkou, má mezinárodní nadhled a osobně se angažuje v projektech podporujících sociálně znevýhodněné děti,“ vysvětlila volbu porotkyně Pášmová.

Před zlínským kinem pravidelně přibývají hvězdy slavných dětských herců, loni se této pocty dočkal Marek Eben a Sandra Nováková. Letos by svou hvězdu měl získat Michal Suchánek a Magda Reifová. Zlín Film Festival nabízí také široký doprovodný program, mezi hudební hosty letošního ročníku bude patřit například Bára Basiková.

Kdo už má před zlínským kinem hvězdu?

  • 2006 Žaneta Fuchsová, Tomáš Holý (in memoriam) a Michal Kocourek
  • 2007 Mahulena Bočanová a Ivan Jandl
  • 2008 Dana Morávková, Jan Čenský a Lucie Vondráčková
  • 2009 Tereza Brodská a Ondřej Kepka
  • 2010 Michaela Kuklová a Filip Renč
  • 2011 Jiřina Bohdalová, Michal Dlouhý a Vladimír Dlouhý (in memoriam)
  • 2012 Zuzana Bydžovská a Jan Kraus
  • 2013 Sandra Nováková a Marek Eben
  • 2014 Magda Reifová a Michal Suchánek

Napříč republikou už putuje každoroční výstava filmových klapek od umělců a populárních osobností. V Mladé Boleslavi je aktuálně k vidění 102 klapek, dalších 18 by jim měli umělci ještě dodat. Po zastávce v Praze se v květnu přesune výstava Filmové klapky 2014 do Zlína, kde už se diváci mohou těšit na rovných 120 kousků, jež v aukci získají nové majitele.

Odborná porota ve Zlíně pravidelně udílí ocenění za tvůrčí přínos filmové tvorbě pro děti a mládež, cenu letos převezme hudebník Jaroslav Uhlíř. Organizátoři v těchto dnech rozesílají pozvánky a připravují i novou kreslenou znělku, v níž se dvojice hrdinů vypraví do kina.

Novinky Zlín Film Festivalu 2014 (zdroj: ČT24)