Sto roků Bohumila Hrabala oslaví pivní speciál a hejno holubů

Brno/Praha - Koncerty, divadelní představení, literární čtení nebo vypouštění holubů oslaví století slavného spisovatele Bohumila Hrabala. Pořádají se také besedy, konference, pochody nebo výstavy. Na Hrabala vzpomíná rodné Brno, pražská Libeň, Nymburk i Kersko. Oslavy vyvrcholí v pátek, kdy uplyne sto roků od jeho narození 28. března 1914.

Hrabalův odkaz připomene festival v jeho rodném Brně. Připravili jej divadelníci kolem Husy na provázku a Hrabalovi přátelé spolu s městskou částí Židenice, na jejímž území stojí literátův rodný dům. Na programu oslav, které potrvají ode dneška do neděle, jsou divadelní představení, filmové projekce a happeningy, včetně nedělního vypouštění stovky holubů z divadelní terasy po skončení mše svaté na Petrově. „Všechny připravované akce se vztahují buď k tomu, co Hrabal v Brně zažil, nebo k tomu, co napsal,“ prohlásil umělecký šéf Husy na provázku Vladimír Morávek (program najdete zde).

Také Praha chystá oslavy storočí, radnice Prahy 8 uvede divadelní představení a promítat se budou filmy podle Hrabalových předloh. „Bohumil Hrabal neodmyslitelně patří k Libni. Proto na celý letošní rok připravujeme mnoho akcí, v průběhu kterých si tohoto velikána připomeneme,“ říká místostarostka Vladimíra Ludková. Při slavnostním čtvrtečním zahájení vystoupí v libeňské sokolovně Hudba Hradní stráže a Policie České republiky. Další koncert se uskuteční prvního dubna v obřadní síni Libeňského zámku - ten se bude týkat Hrabalova vztahu k libeňským Romům (celý program zde).

Zeď Bohumila Hrabala v ulici Na Hrázi v Praze 8
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

V letohrádku Hvězda na Praze 6 potrvá od dubna výstava Kdo jsem / Bohumil Hrabal: spisovatel - Čech - Středoevropan. Expozice se pak přestěhuje do Berlína a dalších evropských měst. Hrabalovou tvorbou se nechali inspirovat také umělci, kteří svá díla představují na Staroměstské radnici a v Galerii La Femme (více čtěte zde).

V Praze se bude v dubnu dále konat mezinárodní vědecká konference o Hrabalově díle v Památníku národního písemnictví. U příležitosti výročí začalo v Mladé frontě opět vycházet také Hrabalovo dílo v nové sedmisvazkové edici. Památník navíc připravil rozsáhlou publikaci Hlučná samota, kroniku života a díla Bohumila Hrabala (více čtěte zde).

V Nymburku začaly oslavy již na začátku března otevřením výstavy fotografií nebo křtem bibliofilie „Milý Karle“, což je sedm dopisů Bohumila Hrabala hudebníkovi Karlu Maryskovi. Přesně v den výročí Hrabalova narození, 28. března, bude v nymburském pivovaru pokřtěn nový pivní speciál. Večer pak bude beseda se znalcem Hrabalova díla Radko Pytlíkem.

Chata Bohumila Hrabala v Kersku
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V sobotu 29. března bude v Lesním ateliéru Kuba v Kersku, kde měl Hrabal chatu, pokřtěna kniha Bronislava Kuby Slavnosti sněženek - lidské osudy a odhalení tajemství v Hrabalově Kersku. Křtu se zúčastní lidé z Kerska, kteří se stali námětem pro postavy Hrabalových knih. „Všichni se v Kersku ptají, jak to bylo třeba s panem Limanem, který vozil kozy v autě ve fordu, jestli to bylo skutečně, nebo ne. Tak to jsem odhalil a taková odhalení v knize najdete,“ tvrdí Kuba. Vlastivědné muzeum Nymburk chystá i další výstavy.

Několik let, která Hrabal prožil v dětství se svou rodinou v pivovaru v Polné na Jihlavsku, bude připomínat pamětní deska. Umístěna bude na bývalé pivovarské budově. Odhalení je naplánováno na poslední březnovou sobotu, zároveň bude představena i nová publikace Bohumil Hrabal a Polná z pera Milana Šupa.

Bohumila Hrabala připomenou divadelní adaptace i docela nové hry. Divadlo Alfa v Plzni uvede v pátek premiéru nové inscenace Ostře sledované vlaky. Divadlo Pod Palmovkou připravuje na květen satirickou hru o kauze nymburského gymnázia, jehož studenti odmítají přejmenování školy po slavném spisovateli. Nová scéna Národního divadla již uvedla hudebně-taneční představení Cikánská rapsodie (více čtěte zde).

Cikánská rapsodie
Zdroj: ČT24/Marek Volf

Česká televize už oslavuje kulaté výročí Bohumila Hrabala malým festivalem filmů natočených podle jeho novel a povídek (stránky zde). Hrdinové legendárních Postřižin se navíc vrátí do kin v chystaném koprodukčním snímku České televize Krasosmutnění režiséra Jiřího Vejdělka a scenáristy Marka Epsteina (více čtěte zde).

Na počest slavného spisovatele se samozřejmě pořádají mnohé další akce, literární čtení, divadelní představení, naučné stezky, soutěže nebo pochody. Pořádají se besedy, konference, výstavy a projekty mezinárodního formátu. Výčet akcí, které se vztahují k oslavám, je vypsán mimo jiné na těchto webových stránkách.

Vydáno pod