Cirk La Putyka si umí hrát. A jak!

Postarší muž se prochází po malém dětském hřišti, které hlídá. Právě mu končí pracovní doba, hřiště plné houpaček a prolézaček se zavírá a on, vysloužilý cirkusák, v potemnělém prostoru se špetkou melancholie v hlase filozofuje. Přemýšlí o životě, mluví napůl sám k sobě a napůl k divákům, objevuje dávno zapadlé vzpomínky z doby, kterou strávil u cirkusu, zašlou slávu uplynulých let. Na hřišti se hned další den začnou prohánět děti a rozjíždí se hravý sled mikropříběhů, gagů a situační komiky, při němž fantazie pracuje na plné obrátky. Právě hra a hravost jsou hlavními tématy večera a daly nové inscenaci Cirku La Putyka i název – Play. Režijně představení zpracoval Maksim Komaro z Finska, který se souborem připravil před dvěma lety úspěšnou Slapstick Sonatu.

Dětské hřiště obsáhne celý lidský život. Slovy principála Cirku Rosti Nováka je tohle místo „kouzelný svět, který v průběhu života navštívíme v několika různých etapách. Jako děti, kdy je pro nás hřiště cestou do světa fantazie, jako dospívající, kdy na hřišti vypijeme první doušky vína a vykouříme první cigarety, jako rodiče pak jdeme po práci rádi posedět na lavičku a pozorovat dětské hry a nakonec jako prarodiče jsme opět malými dětmi a do hry se dokážeme ponořit s vnoučaty“.

Improvizované dětské hřiště na jevišti La Fabriky je takový malý svět ve velkém. Svět, v němž se sny stávají skutečností, svět, ve kterém je každá postava jedinečná. A že se jich v jednotlivých scénách představení na jevišti vystřídá požehnaně. Ať už nemotorná, groteskní, přerostlá batolata, krásná školačka se dvěma culíky, slovenský delegát, který skáče přes prádelní gumu a pozve si k sobě dobrovolníka z publika, jenž „vypadá nejvíc wellness“ nebo komická četa údržbářů z Pražských technických služeb. Oni i každý další příchozí rozehrávají své osobité scény, prolínají se tu tedy různé veselé, barevné a fantaskní příběhy.

Představení je plné pozemní i závěsné akrobacie, gymnastiky, žonglování, tance, živé hudby a skoků z ruské houpačky. Díky ní létají artisté až šest metrů vysoko a předvádějí dechberoucí, riskantní, fyzicky velmi náročné kousky. Však také novou produkci zkoušeli déle než rok. Hlídač (ve skvělém podání herce Jiřího Kohouta) celou inscenací provází, je klaunem, konferenciérem, zpěvákem a zároveň hybatelem děje. Velké množství obrazů díky němu tvoří kompaktní celek. Právě on propojuje a stmeluje jednotlivé akrobatické výstupy a předává sdělení, myšlenku díla. Pestrobarevné oblečení, leckdy k sobě záměrně naprosto neladící nebo překombinované kreace, třpytky a flitry představení vtipně dokreslují po výtvarné stránce.

Úspěch zaručen

Nová inscenace Play je výrazný a svěží divadelní kus, v němž se snoubí artistický cirkusový um s půvabnou hravostí a křehkou poetikou. Diváky nejen pobaví, ale přiměje i k nostalgickému zamyšlení - nad lidskými sny, touhami, pomíjivostí života. Je to pohlazení na duši, které bude jistě sbírat slova chvály. S obrovským ohlasem se představení setkalo už při své včerejší premiéře.

Reprízy Play jsou naplánovány na 14. a 15. dubna, 23. a 24. května a 21. a 22. června 2014. Hrají: Jiří Kohout, Vojtěch Fülep, Jiří Weissmann, Michael Boltnar, Daniel Komarov, Alexandr Volný a Zuzana Havrlantová.