Benátský filmový festival odstartoval ve velkém stylu

Benátky (Itálie) - Ačkoli hlavní soutěž začíná až dnes promítáním snímku Achilles and the Tortoise (Achilles a želva) japonského režiséra Takešiho Kitana, milovníci filmových hvězd si přišli na své včera večer při slavnostním zahájení. Dorazily totiž filmové hvězdy první velikosti - George Clooney, Brad Pitt, Tilda Swintonová a režiséři Joel a Ethan Coenové. Ti všichni totiž přijeli představit film Burn After Reading (Spal po přečtení).

Film bratří Coenů se promítá mimo soutěž, ve které se celkem o hlavní cenu, Zlatého lva, uchází 21 filmů a jejíž vítěz bude znám 6. září. Předsedou letošní odborné poroty je německý filmař Wim Wenders, který rovněž z červeného koberce pozdravil nadšené publikum.

Americké hvězdy diváci provázeli bouřlivým potleskem a na Pitta a Clooneyho také mířila většina novinářských otázek, které padly na tiskové konferenci. „Říkali mi, že scénář, který jsem dostal, je velká legrace. Tak jsem doufal, že mě čeká něco, co jsem ještě nehrál, ale než jsem se nadál, byl jsem zpět ve světě špionů. Ale pravdou je, že jsem si roli idiota opravdu užil,“ uvedl svou postavu s humorem sobě vlastním Clooney.

Brad Pitt pak ve stejném duchu kontroval: „Po té, co jsem se s rolí seznámil, mi bylo řečeno, že mi ji napsali na míru. Nevěděl jsem, jestli mám být potěšený nebo dotčený. Popravdě řečeno to nevím dosud, ale každopádně natáčení bylo velmi zábavné.“

Film Coenových je parodií na špionážní snímky, jde o mixáž napětí, sexu a černého humoru, a především o komedii. Autoři se novinářům svěřili, že ho napsali jen proto, aby hollywoodské hvězdy Pitta, Clooneyho a další dostali do rolí „sympatických idiotů“.

Pozornost poutala i další aktérka filmu Coenových, skotská herečka Tilda Swintonová, která se snažila otisknout svou dlaň do keramické hlíny. „Vypadá to jako ptačí noha,“ komentovala výsledek, když pod otisk připojovala svůj podpis a k tomu obrys srdce.

Za akcí stojí italská automobilka Lancia, která chce během celého festivalu shromáždit otisky dlaní všech přítomných filmových hvězd, aby mohla z výtěžku aukce této kolekce přispět k prostředkům na obnovu proslaveného benátského náměstí svatého Marka. Otisky poskytli pořadatelům už i Joel a Ethan Coenovi.

Slavnostního zahájení festivalu se zúčastnil i italský režisér Ermanno Olmi, který má letos převzít Zlatého lva za celoživotní dílo, a také téměř stoletý portugalský filmař Manoel de Oliveira.