Kulturní fabrika Světovar chce vyrábět umělce, kafe i včely

Plzeň - Rok zbývá do otevření jedné z hlavních „atrakcí“ Plzně - Evropského hlavního města kultury 2015. Stavební úpravy prý pokračují podle plánu, podle něhož by na místě bývalého pivovaru a pozdějšího armádního areálu v Plzni na Slovanech mělo vzniknout kulturní a společenské centrum - Kulturní fabrika Světovar. Do slavnostního zahájení plzeňského roku ale vše hotovo nebude - připadá na 17. ledna.

Světovar se mění v kulturní centrum - pomalu, ale jistě (zdroj: ČT24)

Světovar má být jedním z klíčových dějišť programu Plzně 2015 a s jeho využitím se počítá i v dalších letech. „Prostor pojímáme jako kulturní fabriku, ve které se bude potkávat kultura, rozvoj tvůrčího podnikání i spolkový život obyvatel Slovan a celé Plzně,“ vysvětlil programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Dominantním objektem u vstupu do kulturní fabriky má být prosklená přístavba s kavárnou a mobilní pobytovou terasou, která může sloužit i jako hlediště. V prvním patře se počítá se sdílenými kancelářemi, jež zajistí, že objekt bude denně žít, součástí budou zasedací místnosti a velký otevřený prostor s pracovními místy. Kancelář tam chce mít například Czech design.

Další prostory komplexu nabídnou rezidenční byty až pro devět zahraničních umělců, zkušebny, zvuková studia, studio animace, taneční sál, výtvarný ateliér a další. V komplexu bude hlavní sál o 600 metrech čtverečních, multifunkční sál a další sály s výstavní plochou zhruba 400 metrů čtverečních, jež mají poskytnout zázemí hlavně interaktivním výstavám pro celé rodiny. Menší foyer by pak mělo sloužit filmovým a divadelním produkcím a komornějšímu programu. Počítá se také s prostorem pro stálou expozici o historii Světovaru. Na střeše plánují včelaři umístit úly. Z festivalů by se ve Světovaru měly odehrát Tanec Praha či jako novinky přehlídky nového cirkusu a mimoevropských kultur.

  • "Našimi hlavními tématy je propojování umění a byznysu v rámci kreativního inkubátoru, práce s veřejným prostorem prostřednictvím architektonické dílny a využívání tvůrčích uměleckých rezidencí, což je ideální nástroj pro dlouhodobé pobyty zahraničních umělců. Vize se momentálně snažíme naplnit intenzivním jednáním a pro každé z témat oslovujeme zahraniční sítě a partnery. Máme již také poměrně jasnou představu o podobě interiérů a připravujeme jejich konkrétní využití. V těchto dnech probíhají schůzky s potenciálními uživateli, kteří zde chtějí pořádat jednorázové akce, pronajímat si ateliéry nebo se plánují zapojit do kreativního inkubátoru," podotkl k aktuálním jednáním Sulženko.
Vizualizace přízemí Kulturní fabriky Světovar
Zdroj: ČT24/Plzeň 2015

Celkové náklady na přeměnu části Světovaru na kulturní fabriku činí 136 milionů korun (bez DPH), z toho 40,5 milionu tvoří dotace od Regionálního operačního programu Jihozápad. Podle Sulženka město nepočítá s dotací na provoz objektu, měl by si na sebe vydělat, pomoci mohou veřejné evropské zdroje. Odhadované náklady jsou zhruba sedm milionů korun, potvrdí to ale až zkušební provoz. Městskou budovu bude mít ve správě jeden z odborů magistrátu, Plzeň 2015 bude nájemcem kulturní části.