Expozici zámku v Benátkách nad Jizerou rozšíří lapidárium

Benátky na Jizerou - Barokní sochy v zámku v Benátkách nad Jizerou jsou v havarijním stavu. Před jejich úplnou zkázou by je mělo zachránit lapidárium, které v zámku vznikne příští rok. Pro nadcházející turistickou sezonu se připravuje i rozšíření expozice v Muzeu hraček. V zámku, kde v minulosti pobýval například známý hvězdář Tycho de Brahe nebo, kde vyučoval hudbu Bedřich Smetana, teď sídlí vedení města.

Barokní sochy v areálu benáteckého zámku jsou z takzvaného pojizerského pískovce. Ten na jedné straně umožňoval vytesat mnoho detailů, zároveň je to ale kámen velmi měkký a nepříliš kvalitní. Sochy sice vydržely více než 200 let, teď se ale začínají postupně rozpadat. „Sochy jsou venku, prší na ně, působí na ně mráz a kdysi na ně působilo i velmi špatné životní prostředí v podobě kyselých dešťů,“ popisuje místostarosta Benátek Pavel Štifter.

Podle Ludmily Maděrové z Národního památkového ústavu jsou sochy v natolik špatném stavu, že v podstatě jediný možný způsob, jak ještě zbytky originálních modelací zachovat, je jejich umístění do interiéru. Město proto chce zřídit lapidárium, které by mělo vzniknout ve sklepení benáteckého zámku. Omítky sklepení jsou původní z doby renesance, na jedné ze zdí je dokonce ještě čitelný letopočet 1628.

V chystaném lapidáriu jsou umístěné zatím jen dvě sochy z dílny místního sochaře Františka Adámka. Původně stály na zdi, která ohrazuje zámecký park. V budoucnu se do lapidária přesunou i další sochy z areálu zámku. Na všechno musí dohlížet památkáři, kteří budou kontrolovat například správnou vzdálenost jednotlivých soch od sebe nebo výběr podstavců. „Většina soch je na vysokém podstavci, takže jsou určeny pro podhled, kdyby byly umístěny přímo na zemi, tak by ztrácely výtvarné kvality,“ zdůvodnila Maděrová. Každá socha bude mít i svoji kopii, návštěvník si tak bude moci prohlédnout originál v lapidáriu a venku na původním místě pak uvidí odolný plagiát.

Zámek ale už teď nabízí i jiné zajímavosti, v bývalé uhelně jsou vystavené stovky hraček. „Nejstarší hračka tady je z roku 1860, je to tříkolka s panáčkem, který šlape a cinká na zvoneček,“ popisuje majitel Muzea hraček pan Jiří Filala. Pan Fiala sbírá hračky přes čtyřicet let, se synem teď dokončují model železnice. Návštěvníci ho ale uvidí, stejně jako nové lapidárium, nejdřív příští rok.