Frida a Diego jsou už v Mexiku

Mexiko - Obrazy nejslavnějšího uměleckého páru Mexika Fridy Kahlo a Diega Rivery se vracejí domů. Jejich malby dva roky putovaly po světových galeriích, nyní jsou znovu k vidění v hlavním městě Mexika. Muzeum Dolores Olmedové oslavilo velký návrat speciální výstavou Prostor Diega a Fridy.

Prostor Diega a Fridy (zdroj: ČT24)

Frida Kahlo (*1907) v mládí překonala dětskou obrnu a v patnácti letech nastoupila do léčebného programu. Léčba skončila už za tři roky, kdy byla vážně zraněna při havárii autobusu. Po nehodě strávila více než rok na lůžku, zotavovala se ze zlomeniny páteře, klíční kosti, žeber, pánve, ramena a zranění nohou. Zbytek života strávila v neustálých bolestech. Právě během léčby však začala malovat olejomalby.

Bolest se stala jejím celoživotním tématem. Muzeum v Mexiko City věnovalo námětu utrpení zvláštní místnost. „Místnost patří Fridě a reflektuje tragické okamžiky jejího života. Utrpení, kterému čelila, všechny operace, to, že nemohla mít děti, potraty,“ říká ředitelka sbírek Josefina Garciová. Malířka trpěla i pro zástupy milenek, které musela strpět po boku svého manžela. Sama se stala milenkou revolucionáře Lva Trockého.

Kahlo malovala ve stylu původní mexické kultury, kterou mísila s prvky realismu, symbolismu a surrealismu. Vytvořila 143 maleb, z nichž 55 jsou osobité autoportréty. Na otázku, proč jich tolik maluje, odpověděla: „Protože jsem tak často sama, protože já jsem subjekt, který znám nejlépe.“ Zemřela 13. července 1954.

Frida Kahlo a Diego Rivera
Zdroj: ČTK/ullstein-author

Diego Rivera (*1886) se proslavil mistrnými malbami na zdi a otevřené plochy, na kterých oslavoval mexickou historii, zejména pak mexickou revoluci. Inspiraci našel v mayské a aztécké kultuře, jako komunista ale do svých výrazně barevných děl přidával též dělníky nebo Lenina. Za život namaloval Rivera stovky murálů, k nejznámějším patří zakázka pro ministerstvo školství v Mexico City, kde na zhruba 120 freskách pracoval šest let.

V roce 1927 byl Rivera pozván do tehdejšího Sovětského svazu, kde mu ale zakázku na malbu nakonec zrušili, údajně kvůli jeho pohrdavému vyjádření o Stalinovi. V roce 1929 byl vyloučen z komunistické strany Mexika. Zemřel na selhání srdce ve svém ateliéru v Mexiku 24. listopadu 1957, tři roky po své osudové ženě Fridě.

Slavný pár celosvětově proslavil filmový portrét Julie Taymorové z roku 2002. Exotickou a extravagantní Fridu ztvárnila Salma Hayeková, jejího muže Alfred Molina.

Obsáhlou výstavu o mexické ikoně letos připravilo i muzem v Římě

Vydáno pod