Boj o koláč aneb Nové projekty z kanclu České televize

Víc než devět měsíců byste museli strávit u televize, pokud byste chtěli vidět všechny pořady, které Česká televize vyrobila a dokončila pro svých šest programů v roce 2013. Byla by z toho možná zajímavá docureality, jedna z moderních forem dokumentárního žánru, kterou se i ČT snaží využívat. Žádná taková se ale nechystá. Seznamte se naopak s tím, co se v programu ČT objeví.

V roce 2012 začala ČT měnit dosavadní přístup k vlastní tvorbě, v současné době funguje 17 producentských skupin, které mají společné jedno - zvýšit kvalitu, pestrost i rozsah původních pořadů. V roce 2013 schválila programová rada ČT 453 nových projektů, o polovinu více než v roce předchozím, a to při stejné výši předpokládaných investic. Do projektů schválených v roce 2013 chce investovat více než jednu miliardu korun. Přitom téměř na čtyřnásobek oproti předchozímu roku stoupla investice do dětských pořadů, které chce ČT (i s ohledem na svůj dětský kanál) více posilovat.

Od čísel ke konkrétním počinům: co se tedy chystá? Na osvědčené a prověřené sází hned několik projektů. Například pokračování cyklu filmových povídek Škoda lásky, natočených podle námětů českých spisovatelů, tentokráte třeba Eduarda Petišky, Jana Zábrany nebo Miloše Urbana. Ostrou trefou do černého by mohl být i Kancl, česká podoba britského sitcomu The Office. Šest dílů těžících z absurdit kancelářského života natáčí Milan Šteindler. Slušnou fanouškovskou základnu má už i český komediální seriál Čtvrtá hvězda (na ČT1 každé pondělí), který vznikl ve spolupráci s Dejvickým divadlem.

Natáčení seriálu Kancl - české obdoby britského sitcomu The Office
Zdroj: Jef Kratochvil/ČT Brno

S ansámblem pražské scény chystá ČT i další podobný projekt podle hry Dabing Street, kromě toho ale spolutvůrci Čtvrté hvězdy Petr Kolečko a Jan Prušinovský napsali pohádku. Bylo nebylo v Království tří rybníků, v němž se ztratily všechny ryby… Když je řeč o pohádkách - rovnou dvě točí Karel Janák (na ČT kontě má už třeba seriál Ať žijí rytíři nebo pohádku Dvanáct měsíčků). Jednu o princezně a písaři, v níž si zahraje Matouš Ruml nebo Jiří Bartoška a kterou diváci uvidí na Štědrý den, a druhou o Velké obrázkové loupeži v muzeu, na níž by se z herců měl podílet Hynek Čermák. Mimochodem též člen souboru Dejvického divadla, stejně jako Ivan Trojan, který v novém krimiseriálu inspirovaném skandinávskou detektivní školou vyšetřuje Vraždy v kruhu.

Z projektů k významným výročím zmiňme dva. Při příležitosti šestistého výročí upálení Jana Husa vzniká dvoudílný film podle scénáře spisovatelky Evy Kantůrkové v režii Jiřího Svobody. Bude to jistě zajímavé porovnání s dramatem Otakara Vávry z poloviny 50. let. Husa ztvární Matěj Hádek. A Nejistou sezonu Semaforu mapuje v 55. roce jeho fungování bilanční hodinový dokument, sestříhaný z materiálu z let 2013 a 2014.

Dokumenty už dávno nejsou na okraji pozornosti. Svědčí o tom i to, že 40 procent pořadů, které programová rada ČT v roce 2013 přijala, spadá do žánru dokumentaristiky. Vedle tradičních námětů a forem se přitom prosazují nové přístupy a moderní žánry, jako třeba docusoap (akutáním zástupcem v programu ČT jsou Čtyři v tom).

A konkrétně? Šestnáctidílný cyklus krátkých dokumentárních filmů Kmeny mapuje specifický životní styl městských subkultur. Připravuje ho autorský tým kolem rappera a výtvarníka Vladimira 518, spoluautora stejnojmenné publikace, která představila aktuální podobu pražských komunit od hip hopu a hardcore až po fanoušky tuningu či milovníky japonské kultury. Švédskou docureality o motivaci žáků ke vzdělání je inspirovaná ta česká s názvem Třída 9. A. Konfrontuje během jednoho pololetí problémové a podprůměrné studenty s ambicemi nových učitelů stávající stav změnit. Na konfrontování je postaven i dokumentární cyklus o seniorech Nabručení - v přímém přenosu se střetávají s mladou generací a jejími zálibami. A i letos připravují dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda Český žurnál, pět pohledů na ožehavá a aktuální témata roku.

Pečený sněhulák
Zdroj: ČT24/ČT

Závěrem ještě krapet té zábavyPečený sněhulák Jakuba Koháka dá v pásmu skečů a absurdního humoru „českou sodu“ současné společnosti a jejím problémům. A pět herců (Marek Daniel, Josef Polášek, Bára Poláková, Tomáš Měcháček a Tomáš Jeřábek) se utká ve skorosoutěži. V Boji o koláč (sledovanosti) není důležité zúčastnit se, ale vyhrát!