Czech Grand Design je poprvé v módě. PODÍVEJTE SE

Praha - Poprvé v osmileté historii cen Czech Grand Design vyhrála hlavní ocenění módní návrhářka. Vítězkou napříč všemi kategoriemi byla vyhlášena Monika Drápalová. Titul Grand designér roku 2013 za její návrhy nebyl tím jediným, co při slavnostním večeru zajistilo módě pozornost. Předávání designérských ocenění odvysílá v pondělí 10. března ze záznamu ČT art.

Drápalová byla nominována v kategorii Módní designér, kterou také vyhrála, za kolekci The Free Circle pro Rose&Mary Fashion a za kolekci Sedm ve spolupráci s Františkem Matouškem. S využitím reflexních materiálů vytvořila oblečení pro městské cyklisty, pro ty, kteří jezdí do práce na kole. Spolu s titulem získala také částku 100 tisíc korun na vytvoření ceny pro vítěze příštího ročníku. Letošní vítězové dostávali skleněnou Kapku štěstí, kterou navrhla loňská Grand designérka roku, sklářská výtvarnice Lucie Koldová.

Módní designér roku: Monika Drápalová
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Móda se ke slovu dostala i při uvádění osobnosti do síně slávy - této cti se letos dostalo třiaosmdesátileté návrhářce Zdeňce Bauerové, která je podle poroty synonymem české módy od druhé poloviny 20. století po současnost. Po dobu svého pedagogického působení vychovala několik generací českých oděvních návrhářů, navrhovala pro módní domy i pro jednotlivce a spolu s Evou Fialovou vytvořila velmi úspěšnou kolekci pro Expo '67 v Montrealu.

Czech Grand Design za rok 2013 / síň slávy: návrhářka Zdeňka Bauerová
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Cenu Designér roku dostal Jan Čapek za design nafukovacích hraček Pes Bulík a Formule pro Fatra Napajedla. Tato firma se stala zároveň Výrobcem roku za kolekci nafukovacích hraček nejen od Jana Čapka, ale také designérů Anny a Jerryho Kozových a Zuzany Lednické.

Výrobce roku: Fatra (nafukovací hračky od Designéra roku Jana Čapka jsou první dva obrázky nahoře zprava)
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Vítězkou mezi designéry šperku se stala Eva Eisler za kolekci náhrdelníků a broží Pro Bílou paní Perchtu a za kolekci Wabi Sabi.

Designér šperku roku: Eva Eisler
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Titul Grafický designér roku si podělí čtveřice Štěpán Malovec, Jakub Straka, Petr Knobloch a Tomáš Brousil za nový vizuální styl Vysoké školy uměleckoprůmyslové, který souvisí s jejím přechodem ze zkratky VŠUP na UMPRUM. Ve finálové trojici této kategorie bylo také studi Oficina, které vytvořilo vizuální styl ČT art.

Grafický designér roku: nový vizuální styl UMPRUM
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Fotografem roku je Kristina Hrabětová za fotografie pro Vyrobeno Lesem a Dechem.

Fotograf roku: Kristina Hrabětová
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Obchodem roku byl označen Pavilon za rekonstrukci a novou náplň vinohradského Pavilonu.

Obchod roku: Pavilon
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Objevem roku je studio deFORM, nominované za kolekci Classics + Corian?, za houpací křeslo Rocking Chair (Jakub Pollág), za design stolu Glass Table a světlo Transmission pro Kavalier. „Chtěli jsme trochu jinak představit corian, materiál, který se používá na kuchyňské linky nebo obklady domů. My jsme jím zrepasovali klasické kousky českého designu,“ popsal designérský přínos studia Václav Mlynář, který deFORM založil spolu se svým kolegou z pražské UMPRUM.  

Objev roku: studio deForm
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Udělena nebyla Cena veřejnosti, její vítěz bude vyhlášen až 20. března v Národním technickém muzeu, kde jsou do konce měsíce vystaveny nominace. Lidé pro svého favorita mohou hlasovat buď přímo na výstavě, anebo na stránkách ocenění. Z prvního kola postoupilo pět designérů s nejvíce hlasy, mezi nimi i letošní vítězka Monika Drápalová.

  • Ceny osmého ročníku Czech Grand Design se udělovaly ve Stavovském divadle a nesly se v antickém duchu. Večer, v němž katastrofické předpovědi o nevkusu překazili vítězové osmi kategorií, si můžete pustit zítra ve 20:20 na ČT art. Záznam doprovodí dokument Tomáše Luňáka o nejvýznamnějších počinech českého designu roku 2013.