Ve Švandově divadle jsou Idioti

Praha – Idiotský film o idiotech a pro idioty, zněl podtitul snímku dánského režiséra Larse von Triera, který v roce 1998 rozdělil společnost. Kontroverzní příběh nyní vypráví i pražské Švandovo divadlo. Velmi černá komedie v režii Anny Petrželkové se na smíchovské scéně poprvé představí v sobotu 8. března.

Reportáž a rozhovor s Klárou Cibulkovou (zdroj: ČT24)

Podobně jako ve filmu i v divadle jsou Idioti příběhem o skupině lidí, kteří se baví hrou na mentálně postižené, aby šokovali měšťáky, svatoušky a snoby. Životní filosofie, která jim má pomoci „najít idiota v sobě“ a osvobodit se od strachu a konvencí, se však začne vymykat kontrole. Postupně se ukazuje, že skupina je pro mnohé útěkem před realitou.

Útěk od rozumu a kalkulu

V hlavní ženské roli Karen se objeví Klára Cibulková. Coby nová nájemnice vily na předměstí Kodaně postupně proniká do pravidel divoké zábavy, z níž už možná není úniku. „Idiot je způsob autenticity, svobody a radosti, pokud to není zneužito,“ říká Cibulková. Z dalších stálic smíchovské scény se na jevišti objeví například Petra Hřebíčková, Luboš Veselý, Filip Čapka, Zuzana Onufráková, Martina Krátká a Patrik Děrgel.

„Idioti jsou příběhem lidí, kteří v přebytku nenacházejí útěchu, postrádají v něm smysl. Tím, že založí podivnou komunitu a pokouší se v ní vmyslit do vnímání mentálně postižených lidí, vlastně křičí po tom původním v nás, po jakémsi návratu k základu, k pravdě,“ uvažuje režisérka. Podle Petrželkové se jedná o útěk od rozumu a kalkulu, který vládne světu: „Všem členům skupiny přišlo, že nemají kam směřovat, za co bojovat, čemu se zodpovídat. Jejich hra na idioty je tak i pokusem vymanit se z vlastní lhostejnosti.“

Podle režisérky nebude inscenace prvoplánově provokativní, i když určité hraniční situace se nedaly obejít. „Ukázalo se, že s tou nahotou nebudou až takové problémy, jako jsme si na začátku mysleli. Spíš bylo daleko těžší se obnažovat jinak. Ta nahota byla vlastně sekundární,“ říká herec Luboš Veselý.

Podrobnosti najdete na stránkách divadlaInscenace ve Švandově divadle není první adaptací Trierova filmu, Idioty převedlo na jeviště kupříkladu brněnské HaDivadlo.