Poslouchej muziku, ale nebuď zloděj!

Kampaň na podporu autorských práv „Buď toho součástí. Podporuj muziku!“ spustila Česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) ve spolupráci s Ochranným svazem autorským (OSA). Projekt, jehož součástí je také stejnojmenný dokument, má za cíl upozornit mládež na problémy týkající se autorských práv a vnímání hodnoty hudby.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)

V dokumentu, který režíroval rapper Jonáš Lipo Červinka, vystupují např. Ewa Farna, Ben Cristovao nebo Paulie Garand. „Vydání alba není levná záležitost. Lidé myslí, že musím prodávat hodně desek, ale v dnešní době je to vlastně záležitost, do které je nutno investovat,“ komentuje situaci Ewa Farna.

Všichni zúčastnění umělci poodkrývají zákulisí tvorby, aby mládež pochopila, že nejde jen o hru, ale za vším je tvrdá a nákladná práce. Většina příjmů hudebníků totiž plyne z koncertů a živého hraní, prodejem desek dnes nikdo moc nevydělá.

Díky projektu „Buď toho součástí. Podporuj muziku!“ se lidé více dozvědí i o novém trendu v poslechu hudby prostřednictvím takzvané streamovací služby. Do Česka se teď dostali velcí hráči - Spotify, Google Play Music a Deezer, kterým sekunduje i Supraphonline. Za paušální měsíční poplatek se tak k posluchačům dostává obrovské množství muziky a není třeba ji krást. V těchto dnech se vzdělávací film objeví na sociálních sítích a ve vybraných školách bude součástí výuky.

Vydáno pod