Kopec odtržený od krajiny. V Pardubicích vystavují Karla Malicha

Pardubice - Východočeská galerie připravila na pardubickém zámku výstavu Karel Malich - Kamenecký kopec mého mládí. Soubor téměř šedesáti děl sleduje tvorbu výjimečného českého umělce od grafických počátků přes známé prostorové objekty z drátů až po magické pastely vznikající průběžně v minulých 25 letech. Expozice byla připravena k letošním devadesátým narozeninám legendy poválečného umění.

Raná tvorba spojená s rodnými Holicemi a blízkým Kameneckým kopecem zachycuje cestu od realistického způsobu ztvárnění k abstrakci. Tím se výstava odlišuje od autorovy rozsáhlé retrospektivy uspořádané loni v Jízdárně Pražského hradu (recenze zde).

„Nad naší zahradou, pod těma kopcema vede trať. Byly tam holý koleje, který se v létě rozpálily, a nad nimi se chvělo světlo. Kopec odtržený od krajiny,“ vypráví Malich v rozhovoru s básníkem Miloslavem Topinkou. Pohled na Kamenecký kopec patří mezi základní zkušenosti Malichova uměleckého vidění světa. „Tam poprvé spatřoval jevy, které zobrazuje na svých obrazech, které svědčí o tom, že patří pravděpodobně k lidem s nejvyšším možným stupněm citlivosti,“ uvažuje galerista Zdeněk Sklenář.

Pozorování konkrétní krajiny

Nejstaršími exponáty ve sbírce galerie v Pardubicích jsou grafické listy. Pro mnoho obdivovatelů Malichovy tvorby budou překvapením, protože doposud nebyly zařazeny do velkých retrospektivních výstav a monografií. Vznikly v době studií na grafické speciálce Vladimíra Silovského na Akademii výtvarných umění. Pozoruhodné jsou i tempery, které maloval v plenéru v bezprostředním okolí Holic na konci padesátých let.

„Malby charakterizuje odvaha pracovat s jasnou, čistou, zářivou barvou. Jsou dokladem abstrakce, zjednodušování tvarů a objemů na základě pozorování konkrétní krajiny,“ uvedla autorka výstavy Hana Řeháková. Později Malich přešel od konkrétního zobrazování krajiny k abstraktnímu projevu, jeho hlavním tématem se stal univerzální vztah člověka a vesmíru. I proto jsou jeho díla přijímána v českém prostředí i v zahraničí a jsou srozumitelná lidem různých kultur i společenských vrstev. Výstava trvá do 21. dubna.

Karel Malich se narodil 18. října 1924 v Holicích na Pardubicku. Studoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy například pod vedením Cyrila Boudy. Zabýval se krajinomalbou, sochařstvím, prací s plexisklem, prací s dráty a kresbou pastelem. Od roku 1958 je členem skupiny SČUG Hollar a od roku 1963 členem Skupiny Křižovatka. V roce 2007 získal za výtvarné umění a architekturu Cenu ministerstva kultury.

Podívejte se na stránky galerie.