Všichni (ne)pracujeme v Jednom světě

Praha – Všichni žijeme v jednom světě, zní tradiční poselství festivalu dokumentárních filmů o lidských právech. Jeden svět 2014 se zaměřil na skutečně univerzální a nadčasové téma práce. Program přehlídky však je přesto velmi aktuální. Jeden svět se koná ode dneška do středy 12. března v Praze a poté v dalších 33 městech.

Letos se Jeden svět snaží upozornit na skutečnost, že po několika letech ekonomické krize se zaměstnání stává každodenním tématem stále většího počtu lidí. Práce lidi spojuje, protože ji řeší všichni: někdo ji hledá, někdo se o ni bojí, někdo v ní tráví příliš mnoho času a přicházejí o svůj soukromý život. Do jaké skupiny se řadíte?

  • „Práce je pro všechny velké téma. Do budoucna se společnost bude navíc čím dál více potýkat s tím, že práce ze světa postupně mizí. Pracovních míst a zaměstnání ubývá,“ podotýká ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Jeden svět se snaží téma uchopit v kontextu a celistvě. Uvede tak diváka do oblastí, kde změny globálního trhu výrazně dopadají na způsob života místních, nebo prozkoumá tlaky, kterým čelí zaměstnanci v asijských i v evropských továrnách. Další snímky se zaměří na témata nezaměstnanosti, vyhoření, migrace nebo zodpovědné spotřeby.

Jeden svět opět pořádá každodenní panelové debaty. Sledovat je budete moci už počtvrté v přímém přenosu na webu ČT24, kde také později najdete jejich záznamy. Program debat najdete zde.

Letošní novinka, kategorie Rodiny v ohrožení, nabídne hned několik dokumentů o mladých lidech, kteří trpí neschopností zařadit se do zavedeného systému pracovní docházky a placení účtů. Jeden svět také v kategorii Panorama představí úspěšné filmy, některé přichází z největšího afrického lidsko-právního festivalu TriContinental v Jižní Africe.

V premiéře se promítá několik nových českých filmů, mimo jiné Pirátské sítě od Davida Čálka a Jakuba Zahradníčka nebo Olga 80 od Miroslava Janka. V distribuční premiéře se představí Eugéniové Pavla Štingla. Na festival tradičně dorazí mnoho zahraničních hostů, včetně filmařů, kteří uvedou vlastní filmy (více čtěte zde).

Festival večer slavnostně zahájí uvedení filmu o krutě potlačené stávce horníků v Jižní Africe Horníci pod palbou. Ve světové premiéře v kině Lucerna jej osobně uvede významný dokumentarista Rehad Desai a producentka Anita Khanna.

V kavárně kina Lucerna bude také infopoint celé přehlídky. Dalšími festivalovými kiny jsou Světozor, Atlas, Francouzský institut, Městská knihovna, Ponrepo a Evald. Festival se koná v Praze od 3. do 12. března, poté v dalších 33 městech České republiky.

Organizace Člověk v tísni během festivalu udělí cenu Homo Homini za obhajobu lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů, kterou třetího března v Pražské křižovatce obdrží dagestánská právnička Sapijat Magomedovová (více zde).

Na celý program festivalu se podívejte zde.

Podívejte se na rozhovory a reportáže: