Památkáři zřejmě nebudou vzácnou památkou filmového průmyslu

Vlastně jsme z toho všichni trochu smutní. George Clooney již dávno přesvědčil, že není jen hezoun. Umí hrát, režírovat, přemýšlí, je poctivý k sobě i k divákům a vůbec ze všeho nejvíc mu svědčí kolektivní souhra. Když se tedy proslechlo, že bude režírovat a hrát ve filmu spolu s Mattem Damonem, Billemem Murray, Johnem Goodmanem, Jeanem Dujardinem, Hughem Bonnevillem, Bobem Balabanem, přičemž ženský part zastupuje Cate Blanchett, nemohlo vzniknout než příjemné očekávání. Bohužel výsledek toto očekávání nepotvrdil.

Nedá se říci, že by se jednalo o vyloženě špatný film. To v žádném případě, jde o celkem přijatelné dílo, ovšem jaksi bez chuti a zápachu. Památkáři vznikli na základě skutečných událostí, které literárně zaznamenali Robert M. Edsel a Bret Witter.

„Památkáři nejsou žádní nudní patroni, ale unikátní vojenská jednotka, která nasazovala vlastní krky, aby z rukou nacistů vyrvala skvosty, které za trvání druhé světové války nakradli,“ stojí v distribučním listu k filmu. Bohužel filmové zpracování o jejich nasazení vlastních životů nudí víc, než je přijatelné.

Památkáři - USA, 2014, režie: George Clooney.
Zdroj: ČT24/CinemArt

„Milovníky umění trápil především nejasný osud tisíců uměleckých děl, které nacisté pro Hitlera a další pohlaváry nakradli a ukryli neznámo kde. Z jejich popudu tak vznikl tým, který postupoval v patách spojeneckých vojsk a hledal stopy po těchto vzácných artefaktech,“ píše se dál. Máme tedy zde dramatickou až nebezpečnou situaci, časový stres a partu odhodlaných, čestných chlapíků, kterým jde o věc. S trochou osvědčené hollywoodské omáčky by to mohl být další z lahodných pokrmů pro filmové fanoušky.

Mohl, ale není. Nejslabším místem je především scénář, který historické události neprobarvil nosným příběhem s plnokrevnými charaktery. Jakoby se scenáristé, Clooney spolu s Grantem Heslovem, obávali, ať již z piety nebo pouhé slušnosti, cokoli dodat zvenčí. Vznikl epizodický sled scén, více méně popisného charakteru, připomínající spíše dokumentární žánr. Jen velmi sporadicky probleskne jiskřivější moment v podobě dialogu nebo divácky atraktivnější sekvence.

Nevyhraněné charaktery neposkytují svým představitelům žádný prostor pro hraní (a že tato plejáda herců zvládne leccos a s přehledem, víme). Všichni jsou tak nějak stejní, rozdíly činí jen věk, váha a pohlednost, takže není vlastně čím upoutat a čím oživit epické vyprávění. Ušlechtilost činu ani jeho potencionální nebezpečnost samo o sobě nestačí.

Snímkem se povedlo vzdát poctu skupině lidí, kteří se zasloužili o záchranu a navrácení kulturního dědictví, ale za cenu potlačení zájmu diváka. Jakoby se Clooney tak strašně bál nařčení z podbízivosti, že vše hravé a vděčné odstranil. V rámci poslání abdikoval na diváckou přitažlivost snímku. Dobré obsazení sice přitáhne dostatek lidí do kin, ale nadšení se od nich tvůrci asi nedočkají.

Památkáři / The Monuments Men- USA, 2014, 119 min. Režie: George Clooney . Scénář: George Clooney, Grant Heslov. Kamera: Phedon Papamichael. Hudba: Alexandre Desplat. Hrají: Matt Damon, George Clooney, Cate Blanchett, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Hugh Bonneville, Bob Balaban, Sam Hazeldine, Justus von Dohnányi, Lee Asquith-Coe, Luc Feit, Dimitri Leonidas, Alexandre Desplat, Udo Kroschwald, Zahary Baharov, Serge Hazanavicius, Grant Heslov.