Studenti proti totalitě: Mene Tekel upomíná na oběť Jana Zajíce

Praha - Začal osmý ročník mezinárodního projektu Mene Tekel, který připomíná zločiny nacismu a komunismu. Jeho letošní téma zní Studenti proti totalitě. Věnuje se i osudu Jana Zajíce, od jehož oběti v úterý 25. února uplyne 45 let.

Mene Tekel připomíná osud Jana Zajíce (zdroj: ČT24)

„Ať moje pochodeň svítí na cestu k svobodnému a šťastnému Československu,“ napsal Jan Zajíc, když se rozhodl jít ve stopách Jana Palacha. Zapálil se 25. února 1969 v průchodu na Václavském náměstí. Co činu předcházelo a jaká byla reakce společnosti, popisuje výstava v pražském Karolinu. Studenti šumperského gymnázia prošli archivy a mluvili s pamětníky. Dokumenty, které digitalizovali, přináší i web Příběh Jana Zajíce.

Rockem proti totalitě

Vernisáží expozice v Galerii Karolina na Univerzitě Karlově dnes začal mezinárodní festival Mene Tekel. Do druhého března nabídne tři desítky akcí: konference, výstavy, promítání snímků a divadelní představení. Součástí přehlídky jsou také pravidelné koncerty „Rockem proti totalitě“ v klubu Vagon, na kterých zahrají třeba kapely The Plastic People of the Universe, Visací zámek nebo Tony Ducháček & GARAGE.

Součástí festivalu budou také dramatické rekonstrukce politických procesů. Přímý přenos rekonstrukce procesu se studenty z roku 1949, z nichž dva byli popraveni, sledujte přímo na webu ČT24 v sobotu prvního března od 14:00.

Hned v úterý 25. února, kdy uplyne také 66 let od nástupu komunistického režimu k moci, připomene festival památný pochod studentů za svobodu a demokracii na Pražský hrad v roce 1948. Zúčastní se jej pamětníci všech studentských demonstrací z let 1939 až 2012, kdy se do krajských vlád dostali představitelé KSČM.

Tradičním zakončením festivalu Mene Tekel bude druhého března ekumenická bohoslužba ve svatovítské katedrále za popravené, umučené a zemřelé politické vězně v dobách komunistického totalitního režimu v letech 1948 až 1989.

Celý program najdete na stránkách festivalu.