Činoherák v Ústí nechce grant, raději definitivně skončí

Ústí nad Labem – Činoherní studio nepodalo žádost o grant, který na jeho financování vypsalo město. Podle zaměstnanců je totiž nesmyslný. „Na devadesát devět procent to znamená konec divadla,“ prohlásil umělecký šéf scény Filip Nuckolls. Činohra se tak s diváky definitivně rozloučí po dvaačtyřiceti letech působení. Do této doby financovalo Ústí nad Labem kulturní instituci prostřednictvím dotací.

Činoherní studio nepodalo žádost o grant (zdroj: ČT24)

Rada města rozhodla, že peníze na dosud pozastavenou scénu rozdělí do dvou grantů. První osmimilionový je určen pro studiovou formu činohry, další čtyři miliony na činohru v budově Severočeského divadla opery a baletu.

Divadelníkům však vadí, že město změnilo podmínky financování uprostřed sezony. „Proto do tohoto grantu nemůžeme vstoupit, protože bychom legitimizovali tento nestandardní krok, nestandardní termín výběrového řízení. Zároveň by to byl špatný signál pro další města a další kulturní instituce,“ vysvětlil kroky divadla Nuckolls. K jeho názoru se připojil také prezident herecké asociace Jiří Hromada, o špatném systému hovoří i děkanka Divadelní fakulty Akademie múzických umění Doubravka Svobodová.

Co bude teď?

Zhruba čtyřicet zaměstnanců proto raději skončí. Podle Nuckollse uplatnění najdou i tak. „Umělecký soubor za ta léta, co tady jsme, prokázal svoji profesní kvalitu, je to soubor, který má nadstandardní kredit v celé zemi. Domnívám se, že nebude mít potíže s hledáním nového uplatnění,“ míní.

Soubor Činoherního studia v Ústí nad Labem
Zdroj: ČT24/ČTK

Posledním, kdo může do financování divadla zasáhnout, je ústecké zastupitelstvo. V jeho kompetenci je rozdělování peněz na kulturu. Městští zastupitelé se sejdou 3. března.

Přesto nepopírá, že definitivní konec Činoherního studia je rána nejen pro ně, ale také pro další pracovníky. A nejsou jediní – už tři týdny přichází scéně podpora ze všech koutů republiky. Petici za její zachování podepsalo už na dvanáct tisíc lidí. 

Divadlo skončilo ze dne na den k 31. lednu. Magistrát totiž bez předchozího upozornění změnil podmínky udělení dotace a divadelníkům došly peníze na provoz.