Volání kukačky od Rowlingové alias Galbraitha vyšlo česky

Praha - Detektivní román, který britská spisovatelka J. K. Rowlingová napsala pod pseudonymem Robert Galbraith, už je na pultech českých knihkupců. Po vyzrazení pseudonymu se z knihy stal světový bestseller.

Exkluzivní práva na české vydání knihy Volání kukačky získalo nakladatelství Plus. „Byla to velká řež, bylo to drahé. Schvaluje se překladatel, schvaluje se všechno. Ona si velmi hlídá, co půjde do světa,“ říká o Rowlingové šéfredaktorka nakladatelství Martina Mašínová. Knihu do češtiny převedl Ladislav Šenkyřík.

Kniha The Cuckoo's Calling o válečném veteránovi, z nějž se stal soukromý vyšetřovatel Cormoran Strike, vyšla v Británii vloni v dubnu. O prozrazení pseudonymu se zasloužil jeden ze spolupracovníků agentury pracující i pro Rowlingovou. Informace se objevila na sociální síti Twitter a pravdu nakonec potvrdil list Sunday Times.

Zbavit se své slávy

Soud později rozhodl, že agentura odpovědná za vyzrazení pseudonymu musí autorce vyplatit odškodné. Spisovatelka ji poukázala charitativní organizaci pro vojáky. „Rowlingová se zkrátka chtěla na chvíli té své slávy zbavit a vyzkoušet si, jak se ta kniha bude prodávat, jaké bude mít recenze,“ říká o pseudonymu literární kritička Klára Kubíčková.

J. K. Rowlingová
Zdroj: ČT24/Albatros Media

Hlavní hrdina, soukromý detektiv Cormoran Strike je válečný veterán, který si z Afghánistánu odnesl těžké zranění i jizvy na duši. Při řešení nového případu zdánlivé sebevraždy slavné modelky proniká do světa distingovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, přichází na hrůzné souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí.

J. K. Rowlingová již oznámila, že píše pokračování. Další příběh detektiva Strika ponese název Silkworm, tedy česky housenka bource morušového.