Mama Gallery přibližuje alchymii skláře Yana Zoritchaka

Ostrava - Nová ostravská galerie MAMA Gallery vystavuje skleněné plastiky uměleckého skláře Yana Zoritchaka. Slovák, který žije od roku 1970 ve francouzském městě Talloires, patří už desítky let k nejvýznamnějším postavám v oboru ateliérového skla na světě. Zoritchak je znám svou inspirací vesmírem, do Ostravy přivezl plastiky Velký třesk, Nebeské kytice, Vesmírný messenger a další díla, jež vytvořil v letech 2010 až 2014.

„Jako dítě jsem měl krásu stále před očima - květy, sněhové vločky, hvězdy. Tu krásu stále potřebuji k životu,“ říká Yan Zoritchak, který se narodil před sedmdesáti lety ve slovenském Ždiaru pod Vysokými Tatrami.

Svou tvorbu umělec přirovnává k alchymii nebo pečení koláčů. Hlavní kuchyň s mnoha sklářskými pecemi, ateliéry a laboratořemi má už čtyřicet let ve francouzském městečku Talloires, které leží u velkého jezera Annecy pod Alpami. Místo mouky a cukru používá zlato, stříbro a další kovy. Rozmanité vztahy nebeských objektů mu připomínají vztahy mezi lidmi.

Profil Yana Zoritchaka:

„Aby to bylo dobře ochucené, tak si nejdříve vymyslím, co budu dělat, potom to nakreslím, pak vyrobím,“ vysvětluje umělec. Své letošní jubileum oslaví také deseti velkými výstavami. V MAMA Gallery v Ostravě bude jeho tvorba vystavená do 16. března.

Yan Zoritchak

Narodil se roku 1944 ve slovenském Ždiaru pod Vysokými Tatrami jako Jan Zoričák. Studoval na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě a poté na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde absolvoval u profesora Stanislava Libenského. Od roku 1970 žije a tvoří ve Francii. Stal se průkopníkem nového přístupu ke sklu jako k samostatnému výtvarnému médiu. Vystavoval v prestižních soukromých i veřejných galeriích po celém světě. Získal řadu ocenění. Od roku 1986 je mimo jiné nositelem francouzského titulu Rytíř řádu umění a literatury. Podílel se na vytvoření mezinárodního sklářského středika v Aix-en-Provence, dal podnět k založení prvního muzea skla a výtvarného centra v Sars Poteries, organizoval sklářské kurzy v Kanadě a jinde. Loni mu udělil slovenský prezident Pribinův kříž I. třídy.

Vydáno pod