Wes Anderson v Praze otevřel Grandhotel. Stát tu mohl už dávno

Praha - Přímo z filmového festivalu v Berlíně přijel do Česka americký režisér, scenárista a producent Wes Anderson. O víkendu v Praze představil svůj nejnovější snímek Grandhotel Budapešť, který zahajoval před pár dny 64. ročník Berlinale. Do kina Lucerna dorazil i s hereckou delegací v čele s Jeffem Goldblumem.

Wes Anderson představil v Praze Hotel Budapešť (zdroj: ČT24)

Příběh majordoma luxusního hotelu se odehrává mezi dvěma světovými válkami ve fiktivní alpské zemi s názvem podle polské vodky - Zubrowka. Wes Anderson (Život pod vodou, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc) prozradil, že inspirací pro lokace mu byly také Karlovy Vary a Praha (tou je ve filmu město Lutz), kde měl původně v úmyslu snímek natáčet. 

  • "Dost intenzivně jsme si procestovali Rakousko, Maďarsko, Česko a Německo a na základě toho jsme si vytvořili vlastní filmovou zemi, která je kombinací jejich kultury a identity. Jezdili jsme sem pro inspiraci, ale je třeba říct, že natáčet jsme se nakonec rozhodli v Německu, kde to pro nás bylo finančně výhodnější. V Česku v té době totiž ještě nebyly schváleny filmové pobídky,„ vysvětlil režisér, proč jeho snímek nakonec u nás nevznikl. “I tak jsme chtěli Grandhotel Budapěšť představit právě tady co nejdřív, protože Praha má v našem příběhu výraznou roli," dodal ale.

Grandhotel Budapešť se nakonec natáčel v saském městě Görlitz, kde našel štáb zchátralý obchodní dům z přelomu století. Na Oscara třikrát nominovaný Anderson v něm natočil snímek mezi akční komedií, detektivkou a groteskou, kde - jak už to u něj bývá - nechybí černý humor ani pořádné hvězdné obsazení. „Anderson vytvořil hotel a svůj vlastní svět. Pro mě bylo fascinující a magické stát se jeho součástí. A když jsem pak film viděl, brečel jsem a smál se zároveň. Je to hluboké, skutečné, duchaplné a zábavné,“ tvrdí Jeff Goldblum.

V pražském kině Lucerna spolu s ním a Andersonem film uvedli ještě jeho herečtí kolegové Saoirse Ronanová a Tony Revolori, který si zahrál mladého pikolíka, z něhož chce šéf hotelového personálu (Ralph Fiennes) vychovat svého nástupce. Ze známých hereckých jmen v hotelu potkáte také Judea Lawa, Billa Murraye, Adriena Brodyho nebo Willema Dafoea.

Po Praze Anderson Grandhotel představí ještě v Kodani, Amsterodamu, Paříži a koncem měsíce jej čeká americká premiéra v New Yorku. Do českých kin vstoupí snímek 13. března, to už bude jasné, jestli ověnčený Zlatým Medvědem. O hlavní cenu festivalu Berlinale se uchází spolu s dalšími devatenácti tituly.