Cena prodává, platí u Magnesie Litery. Uchází se o ní 349 knih

Praha - Jak se může stát kniha bestsellerem? Jednou z možností je získat ocenění Magnesia Litera, jak dokazuje případ Knihy roku 2012, jejíž prodej se po oznámení vítězů zdvojnásobil. Z produkce loňského roku dorazilo k porotcům rekordních 349 titulů. Nejlepší z nich budou celkem v osmi kategoriích vyhlášeny 8. dubna.

Magnesia Litera se chystá na třináctý ročník (zdroj: ČT24)

Literární ceny se letos udělují potřinácté. Jejich cílem je mimo jiné upozorňovat na kvalitní české a překladové knihy, což se podle všeho daří. Vítězný román roku 2012 - Rybí krev od Jiřího Hájíčka - překročil díky ocenění hranici bestselleru, za niž se považuje 10 tisíc prodaných výtisků. „Z původních 6683 prodaných výtisků od vydání knihy v březnu 2012 do února 2013 se prodeje téměř zdvojnásobily a do konce roku 2013 se prodalo téměř 12.000 výtisků,“ upřesnil Pavel Mandys z pořádajícího sdružení Litera.

Nejde přitom o výjimku. „V poslední čtyřech pěti letech se nám daří, že vítězná kniha dosahuje násobných prodejů a i v těch absolutních číslech se prodej blíží bestsellerovým hranicím,“ potvrdil Mandys. Zvýšený čtenářský zájem se dotkl také vítězů ostatních kategorií, i když podobných čísel nedosahovali: komiks Velké dobrodružství Pepíka Střechy od Pavla Čecha, kniha Jiřího Křesťana o Zdeňku Nejedlém nebo prvotina Jaroslava Žváčka Lístek na cestu z pekla. 

Knihy oceněné Magnesií Literou za rok 2012
Zdroj: ČT24

Konkrétní tituly letošního ročníku zatím známy nejsou. Přihlášené knihy budou odborné poroty poszovat do března. Nejpočetněji je tradičně zastoupena próza - mezi navrženými autory 73 titulů se dvakrát objevují otec a syn - Petr a Martin Vopěnkovi a Ludvík a Jan Němcovi. 

Celkem obdrželi porotci 349 návrhů (což je o 24 více než loni) od 117 subjektů. Kromě nakladatelů mohou knihy přihlašovat i muzejní či galerijní instituce, školy a také sami autoři. Zvýšený počet přihlášených knih je ale podle pořadatelů nutné brát s rezervou. Spíš než oživením trhu a nadúrodou dobrých knih je dán větším zájmem nakladatelství a i malou soudností přihlašovatelů.  

Kniha otevřených dveří

Vítězové budou vyhlášeni v osmi kategoriích: nakladatelský čin, překladová kniha, literatura faktu, kniha pro děti a mládež, poezie, próza, objev roku a kniha roku, která se vybírá napříč všemi kategoriemi, s výjimkou nakladatelského činu a překladu. Hlasovat v soutěži mohou i sami čtenáři - elektronicky na stránkách Magnesie Litery či prostřednictvím speciálních pohlednic, a to až do 28. března.

Magnesia Litera 2012: Kniha roku pro Jiřího Hájíčka za román Rybí krev
Zdroj: ČT24/ČTK/Host

Ceny se budou udělovat 8. dubna na Nové scéně Národního divadla, slavnostní večer odvysílá ČT art. Provedou jím tentokrát Daniela Písařovicová a Jiří Havelka, jenž bude také režisérem předávání. Hlavní motiv letošního ročníku - kniha v podobě otevřených dveří - by měl dominovat i ceremoniálu. „Je možné, že se potkáme také se Švejkem, Kájou Maříkem a budou se tam prohánět Sultán a Tyrl,“ nevylučuje Havelka.

Se všemi nominovanými se příznivci literatury seznámí ještě před vyhlášením výsledků při čtyřech autorských čteních. Konat se budou každou středu od 12. března do 2. dubna v Knihovně Václava Havla v pražské Galerii Montmartre.