Přednáška z Univerzity Karlovy: O zimních olympijských hrách

Univerzita Karlova podporuje celoživotní vzdělávání pravidelnými přednáškami pro veřejnost. Každé pondělí je mohou zájemci sledovat také v přímém přenosu na webu ČT24. Téma příspěvku ze 3. února se vztahuje k aktuálnímu sportovnímu svátku - zimním olympijským hrám. Záznam lze přehrát v tomto článku.

ZÁZNAM přednášky (zdroj: ČT24)

Anotace: V pátek 7. února budou v ruském Soči zahájeny XXII. zimní olympijské hry. Jaká byla jejich historie? Jak se rodila idea jejich pořádaní a čím se liší od her předchozích? Kdo byli jejich největší sportovní hrdinové, případně jaké skandály je provázely? Jak se k zimním olympijským hrám stavěli čeští sportovci a jejich čeští příznivci? To jsou hlavní témata přednášky, která bude věnována nadcházejícímu olympijskému svátku.

O přednášejícím: PhDr. FRANTIŠEK KOLÁŘ, CSc., (*1952). Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor dějepis–čeština (1976). V letech 1978–2001 pracoval v Historickém ústavu Akademie věd, kde se zabýval zahraniční politikou meziválečného Československa. Poté byl až do roku 2013 ředitelem Olympijského studijního a informačního centra Českého olympijského výboru. Zároveň přednášel historii tělesné kultury a olympijského hnutí na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK. Od roku 1996 je členem pléna Českého olympijského výboru, od listopadu 2012 jeho místopředsedou. Je autorem či spoluautorem několika publikací na olympijské téma.

Kde: Zelená posluchárna Karolina, Univerzita Karlova, Praha.

Záznamy všech přednášek, které web ČT24 zprostředkoval z Univerzity Karlovy, najdete na následujícím odkazu: