Milostný trojúhelník Marii di Rohan: láska, tragédie, opera

Brno - Operní publikum v Janáčkově divadle bude 31. ledna večer svědkem tragického příběhu milostného trojúhelníku. Hraběnka Maria di Rohan jej prožije ve Francii za vlády Ludvíka XIII. už poněkolikáté, na brněnské scéně ale v premiéře.

Operu o ženě, která stojí mezi dvěma muži, napsal jako jedno ze svých posledních děl italský skladatel Gaetano Donizetti. V Janáčkově divadle začala inscenaci připravovat rakouská režisérka Barbara Klimo, z důvodu nemoci ji ale tři týdny před premiérou vystřídala Linda Keprtová. „První jednání bylo naaranžované, kostýmy ušité, scéna vyrobená. Musela jsem nahodit racionální program, byla to pro mě zcela nová zkušenost,“ přiznala Keprtová, že změna režisérského vedení za pět minut dvanáct byla náročná.

Janáčkovo divadlo uvádí v premiéře operu Maria di Rohan (zdroj: ČT24)

Příběh začíná hravě a barevně, děj se však neustále stupňuje. Vdaná hraběnka tajně miluje jiného muže než svého. Její manžel se ale o nevěře dozvídá a vše končí tragicky. „Matka ji vyvdala proti její vůli, jak to kdysi bývalo. Já jsem naštěstí takový osud neměla, ale umím se do toho vcítit,“ říká představitelka Marii di Rohan, slovenská koloraturní sopranistka Ľubica Vargicová (alternuje ji její krajanka Mariana Hochelová). Soky v lásce ztvárnili José Manuel a Ondrej Šaling (Riccardo, hrabě z Chalais) a Roman Janál či Jakub Kettner (Enrico, vévoda z Chevreuse). 

Proměně děje se přizpůsobuje i scéna. „První jednání může připomínat pop-art, je pestré, barevné, v někom možná vyvolá dojem téměř muzikálové atmosféry. Naproti tomu je druhé jednání bílé, smutné, zasněné. Ve třetím jednání se ocitáme v hlubokém lese, strašidelném, depresivním,“ popisuje autorka scény i kostýmů Veronika Stembergerová.

Maria di Rohan
Zdroj: ČT24/Janáčkovo divadlo

Premiéru měla Donizettiho opera před 170 lety ve Vídni. Janáčkovo divadlo ji uvede poprvé 30. ledna, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 2. a 22. února.