Berlinale otevře Grandhotel Budapešť

Praha - Berlinale představilo filmy, které budou letos soutěžit o prestižního Zlatého medvěda. Přehlídku otevře šestého února komedie Grandhotel Budapešť režiséra Wese Andersona. Lesk festivalu zatím kalí osud hvězdy loňského ročníku Nazifa Mujiče, který se ocitl v ubytovně pro uprchlíky a bojí se vyhoštění.

Berlinale představuje soutěžní filmy (zdroj: ČT24)

Berlinale letos zahájí nový snímek režiséra Wese Andersona Grandhotel Budapešť, který sleduje dobu od roku 1914 po nástup nacistů v roce 1933. Největší filmová přehlídka na světě si letos posvítí zejména na temnější období dějin dvacátého století. Silným tématem bude také dopad humanitárních a ekonomických katastrof na život lidí.

  • Celkem bude na festivalu uvedeno přes 400 filmů, které byly vybrány z více než 6 700 přihlášených. O Zlatého medvěda se letos uchází 20 snímků, v hlavní soutěži Berlinale se však představí hned 23 filmů. Podívejte se na stránky festivalu.

Tři vybrané snímky sice o sošku nesoutěží, ale očekává se, že vzbudí zvláštní zájem. Jde o premiéru snímku George Clooneyho Památkáři, premiéra filmu Kráska a zvíře od Christopha Ganse a první promítání necenzurované Nymfomanky Larse von Triera.

Do Berlína opět dorazí globální hvězdy, mimo jiné herci George Clooney a Matt Damon nebo herečky Charlotte Gainsbourgová a Uma Thurmanová. Mezinárodní porotě předsedá americký producent James Schamus, který připravil mimo jiné oscarovou Zkrocenou horu. Slavnostní vyhlášení vítězů letošní přehlídky je v plánu 15. února.

O prvním ocenění ovšem již bylo rozhodnuto. Čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo převezme britský režisér Ken Loach, jehož poslední snímek The Spirit of 45 právě vstupuje do českých kin (více čtěte zde).

Na Berlinale letos schází výraznější účast produkce ze střední a východní Evropy. Česká stopa je znát pouze díky koprodukci slovenského dokumentu Sametoví teroristé o třech Slovácích, kteří se postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce (více čtěte zde).

Loňská hvězda se bojí deportace

Přestože si festival zakládá na důrazu na silná společenská témata, zůstává po minulém ročníku zvláštní pachuť. Bosenský Rom Nazif Mujić, který vloni za svůj výkon v dramatu Epizoda ze života sběrače železa dostal Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce, žije nyní s rodinou v ubytovně pro uprchlíky na okraji Berlína a bojí se deportace.

Vloni se Nazif Mujić radoval, letos je jeho situace svízelná.
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Kvůli Stříbrnému medvědovi ho zaměstnavatel považoval za bohatou hvězdu a vyhodil ho z práce. Jenže další nabídky nepřišly a Mujičovi hrozí nucený odchod ze země. Úřady totiž zamítly jeho žádost o azyl a v Německu tak může zůstat pouze do 25. února.

Pořadatelé Berlinale se na poslední chvíli snaží jeho vyhoštění zabránit. Mujić stále věří, že stříbrná soška medvěda, kterou nosí u sebe, mu pomůže azyl získat.

Vydáno pod